Helyi ügyből nemzetiségi botrány

szilva | 2008. március 26. - 09:29 | Vélemény
Három síkja van a pilisszentkereszti botránynak. Az első kettő az, amit Lendvai József helyi polgármester említ. Az ottani önkormányzat szerinte helyszűkében szenved, ezért vetett szemet a tulajdonukban levő Szlovák Házra, amelyet leginkább reprezentációs célra kíván használni. Hogy mik lennének ezek, arról nem beszélt.

Arról viszont igen, hogy ott végre tágas irodája lehet. A TA3 hírtelevíziónak arról panaszkodott, hogy jelenleg kis helyiségben kénytelen dolgozni. Ezek ugyebár helyi és jórészt önző szempontok. Elképzelhető az is, hogy Jozef Havelka, a volt polgármester egyfajta politikai revánsként fújta fel az ügyet, s így akart visszavágni magyar nép-nemzeti ellenfelének a legutóbbi polgármesteri választásokon elszenvedett vereségért. Ilyesmi is sok helyen előfordul, legfeljebb nemzetiségi színezet nélkül. Vihar ama bizonyos edényben – legyinthetnénk egyet.

Mi, szlovákiai magyarok – vagyis ugyancsak kisebbségiek – azonban egy harmadik síkot is látunk az ügyben. Érzékeljük a tekintetnélküliség, a többségi dölyf megnyilvánulását, továbbá a nemzetiségi viták ésszerű rendezéséhez szükséges empátia és nagyvonalúság totális hiányát. Amit oly sokszor voltunk kénytelenek elviselni a saját bőrünkön.

A pilisszentkereszti és a környékbeli szlovákok kiebrudalása az eddigi székhelyükből elvben jogszerű, hiszen az épület tulajdonosa a helyi önkormányzat, amely ráadásul póthelyiségeket is biztosított számukra. A polgármester szerint megfelelőt, az érintettek szerint viszont összehasonlíthatatlanul rosszabbat, szűkösebbet az eddigieknél.

De egyáltalán nem ez a lényeg.

Dušan Čaplovič pozsonyi kormányalelnökkel lehet sok vitánk, de most az egyszer teljesen igaza van, amikor azt állítja, hogy a Szlovák Házból kiűzik a hely szellemét, a magyarországi szlovákság azonosságtudatának egyik fontos jelképét. S ezzel – ahogy Marta Demjénová, a helyi szlovák önkormányzat elnöke kifejtette – az erőszakos asszimilációjukat gyorsítják fel. Jómagam egyertek azzal is, hogy a pozsonyi kabinet a szlovák-magyar kisebbségi vegyes bizottság elé akarja vinni az ügyet. Emiatt ne a helyzetet szlovák politikusként belpolitikai célokra is kihasználó kormányalelnököt bíráljuk, hanem azt az érzéketlen polgármestert, aki politikai vakságával és önzésével kirobbantotta ezt a teljesen fölösleges botrányt.

Április elseje, vagyis az a megszabott időpont, amikor a pilisszentkereszti szlovákoknak el kell hagyniuk jelenlegi székhelyüket, nagyon közel van. Szlovákiai magyarként különösen bízom abban, hogy kerekedik az ügynek negyedik síkja is: vagyis a józan ész és a bölcs szlovák-magyar diplomácia mégis csak képes lesz hatástalanítani a polgámester és támogatóinak érzéketlen önzését, amelytől már a Ján Slota féle nacionalisták máris vérszemet kaptak és zsigeri magyarellenességük igazolásaként akarják lobogtatni idehaza és külföldön.