Mikolaj eredendően nem egy magyarfaló állat, de…

Barak László | 2008. április 1. - 18:36 | Vélemény

Talán nem kell bizonygatnom, egyértelműen azonosíthatóan nem tartozom azoknak a hisztérikus magyaroknak a táborába, akik minden egyes szlovák politikusban a magyarfaló állatot keresik.

Meg kell azonban vallanom, a legenyhébben szólva is rendkívül komolyan érintett a szlovák oktatási miniszter, Ján Mikolaj azon kijelentése, amely szerint Szlovákiában az illetékes tanfelügyelőknek nem kell magyarul tudniuk, mert az efféle követelmény a tanfelügyelők diszkriminációját jelentené…

Mármost, talán eredendően Ján Mikolaj sem egy magyarfaló állat és vélhetően nem is síkhülye. Kétségtelen viszont, hogy inkriminált kijelentése felvetheti az emberben: nyugodt lelkiismerettel vonatkoztatható rá mindkét jelzős szerkezet.

Eme verdikten pedig az a tény sem igen változtat, hogy kijelentése replikaként hangzott el, mégpedig a Magyar Koalíció Pártja vonatkozó igénye kapcsán. Amely nyilván „arról szólt”, hogy a magyar oktatási nyelvű iskolákat felügyelő oktatási szakemberek kizárólag abban az esetben képesek normális szakmai felügyeletet gyakorolni a szóban forgó intézményekben, ha képesek különbséget tenni legalább a Gizike meg a gőzeke között. Vagyis értenek és beszélnek az intézmény oktatási nyelvén…!

Elhiszem én, hogy Ján Mikolaj, lévén nemzeti érzelmű szlovák politikus, eleve agyvérzéshez közeli állapotba kerül, ha az ellenség, akarom mondani az ellenzék – esetünkben az MKP – követeléseire kell reagálnia. Ez a számára kétségkívül komoly kihívást jelentő helyzet sem indokolhatja azonban, hogy egy olyan hülye magyar kamaszt idézzen megnyilatkozása, aki csak azért nem képes elsajátítani a szlovák nyelvet, mert az ellenség nyelvének tartja azt…