Robert Fico és a lepkeszellentés

szilva | 2008. április 3. - 10:40 | Vélemény
Ma délután másfél napos, hivatalos szlovákiai látogatásra Pozsonyba érkezik Viktor Zubkov, Oroszország rövidesen leköszönő miniszterelnöke, akinek a helyébe napokon belül minden bizonnyal Vlagyimír Putyin lép.


A hír önmagában nem keltene különösebb feltűnést, hiszen a nyugati nagyhatalmak is igyekeznek jó kapcsolatokat kiépíteni, eredményesen üzletelni Moszkvával. Ám a vizit időpontja és az előzmények miatt mégis sokan felkapták a fejüket a bejelentés hallatán.

Ma ugyanis a legtöbb európai kormányfő Bukarestben tartózkodik, a NATO-csúcson, ahol még a jelenlegi orosz elnök is sertepertél. Csak Robert Ficónak nem fűlött a foga ahhoz, hogy elutazzék a román fővárosba. Ami érthető, hiszen még ott is vitába keveredhetne a saját külügyminiszterével, mint nemrég éppen Moszvában. Ahol a szlovák miniszterelnök piros arccal és pirosló fülekkel bírálta Putyin előtt az amerikai védőernyő csehországi és lengyelországi telepítésének a tervét. Az orosz elnök számára oly kedves megnyilatkozásnak ott helyben Ján Kubiš vetett véget, aki állítólag jóval halkabban, de határozottan védelmébe vette a Pentagon elképzeléseit.

Vasárnap megismétlődött ez a tragikomikus helyzet, amikor a szlovák miniszterelnök a prágai közszolgálati tévében ellenezte a csehországi radarbázis, illetve a lengyelországi rakátatámaszpont telepítésének tervét. Másnap már maga, Ivan Gašparovič korrigálta őt, amikor azt hangoztatta: Szlovákia nincs abban a helyzetben, hogy megvétózza az amerikai terveket. Nem mondhatott mást az államfő, hiszen ő utazott Bukarestbe, ahol éppen ma délelőtt közli Szlovákia hivatalos álláspontját.

Robert Fico viszont itthon dáridózik. Kedden Gerhard Schröderrel libapecsenyézett, ma este pedig a számára különösen kedves orosz vendéggel vodkázhat. Nyilván fontos gazdasági kérdésekről is tárgyalnak majd, hiszen nem mindegy például, hogy Szlovákia visszavásárolhatja-e a Transpetrolt, s milyen újabb üzleteket köthet az egyre gazdagabb orosz féllel.

Ennek ellenére a látogatás időpontjában mindenképpen van némi provokáló elem. Enyhe jelzés Robert Fico különutas politikájáról. Az észak-atlanti szövetségesek természetesen észlelik ezt a magatartást, de a maga szintjén kezelik. „Bennünket sokkal jobban érdekel Berlin és Párizs álláspontja, mint a pozsonyi miniszterelnök különcködése“ –válaszolta tegnap Bukarestben az egyik NATO-tisztségviselő a szlovák újságíró érdeklődésére.

Vagyis Robert Fico handabandázásának és magatartásának a külpolitikai súlya a lepkeszellentésnél is gyengébb.

Belpolitikai üzenete azért van: lám,lám a bátor miniszterelnök nem utazott el Bukarestbe, inkább az orosz kormányfővel parolázik. És fityiszt mutat az amerikai nagyuraknak – ezt szeretné sugallni.

A sok hiszékeny polgár talán újra megsüvegeli őt.

A gondolkodó személy viszont ismét megbizonyosodik arról, hogy Robert Fico képtelen megtagadni bolsevik génjeit.

És gátlástalan populizmusát.
Címkék: Robert Fico