A tudós asszony és Szlovákia esélye

szilva | 2008. április 6. - 15:03 | Vélemény
Heteken át mosolyogtam és dühöngtem is azon, hogy a lassanként törpepárttá zsugorodó szlovák kereszténydemokraták (KDH) nem tudtak mit kezdeni Iveta Radičovával. Képtelenek voltak eldönteni: támogassák-e elnökjelöltségét vagy ne.


Dühöngtem, hiszen töketlenkedéseik leginkább az ellenfél, Ivan Gašparovič pozícióit erősítetgették. Már-már az is felsejlett bennem, hogy titokban talán ezt is akarják, amikor végre színt vallottak, s elkötelezték magukat a volt miniszter asszony, egyetemi tanár mellett. Remélhetően végérvényesen és újabb gáncsoskodások nélkül.

Mosolyogtam is az egész késleltetett dramaturgián, hiszen már régen megszűnt a kézi vezérlés. Ezért talán csak a legbigottabb szlovák kereszténydemokrata gyalogpolgárok szavaznak úgy, ahogy Pavol Hrušovský ajánlja. Tanulságos példaként František Mikloškót említem, akit a legutóbbi elnökválasztáson hivatalosan nemcsak a KDH, hanem a Magyar Koalíció Pártja is támogatott, mégis csak a szavazatok 6,51 százalékát szerezte meg. A Dunaszerdahelyi járásban mindössze 3356 voksot kapott, Eduard Kukan ennek csaknem a dupláját. Vladimír Mečiart pedig ugyanitt 1779-en válaszottták.

Most sem a pártelnökökre kell elsősorban hallgatnunk, hanem saját józan eszünkre, habár most az ellenzéki politikai tömörülések ajánlása és a mi érdekünk azonos. Miként a hazai magyaroké és a honi demokráciát féltő és óhajtó valamennyi szlovákiai polgáré is.

Mindannyian szeretnénk megakadályozni, hogy 2009 tavasza után is a Fico-Slota-Gašparovič triumvirátus dáridózzék. Mert ők egy húron pendülnek. Mindhárman különböző mértéken ugyan, de nacionalisták, ezért megosztották Szlovákiát, elmérgesítették a belpolitikai és a társadalmi légkört. Semmit sem tettek Dél-Szlovákia gazdasági és szociális elmaradottságának enyhítéséért. Az államfő még olyan gesztusokra sem volt képes, amellyel igazolta volna, hogy valóban minden szlovákiai polgár államfője. Robert Fico eddig egyetlen kihelyezett kormányülést sem tartott a vegyesen lakott déli országrészben, holott ezek lennének a minimális elvárások. A magyarfaló Ján Slotát pedig jobb nem említeni.

Iveta Radičová művelt, szociálisan valóban érzékeny politikus, akinek nincsenek sem nemzetiségi sem pedig egyéb előítéletei. Sokkal jobbak az esélyei, mint nem is olyan régen Magda Vášáryovának volt. Ezt egyébként éppen ma a Markíza kereskedelmi tévé népszerű vitaműsorában, a Testre szabva (Na telo) címűben igazolta, ahol rokonszenves szereplésével és közéleti elveivel rekordnagyságú, 3496 támogató szavazatot kapott, 622 elutasítás ellenében.

Ivan Gašparovič ma még utcahosszal megelőzi őt a mértékadó közvélemény-kutató intézetek felmérései szerint. Biztosra vehető, hogy két szövetségese és cimborája, vagyis Robert Fico és Ján Slota teljes mellszélességgel áll ki majd mellette. A kormányfő szociális és hazafias lózungokkal, az utóbbi nála is nacionalistább hőbörgésekkel.

De még egy év van az elnökválasztásig.

Meg kell hát próbálni kipenderíteni az olykor szenilis ( lásd: libanoni szerződés emlegetését, lisszaboni helyett, XVI.Dominik emlegetése XVI.Benedek, szlovákul Benedikt helyett, és Szerbiát dícsérő mondatait a horvát államfő előtt...), szellemi értelemben jellegtelen, politikai vonatkozásban felháborítóan részrehajló, két befolyásos támogatója előtt szűntelenül hajlongó elnököt. Ha ez sikerülne, akkor a jelenlegi hatalomnak lenne némi politikai ellensúlya, amelyet a zsákutcában viszálykodó ellenzék képtelen megteremteni. Nemcsak most, hanem feltehetően 2010, vagyis a legközelebbi parlamenti választások után sem.

Ebben a politikai csatában kettős felelőssége van a Magyar Koalíció Pártjának. Elsősorban összehasonlíthatatlanul jobban és értelmesebben kell majd népszerűsíteni minden szinten Iveta Radičovát, mint a már említett František Mikloško esetében tették. Mert drágalátos politikusaink szavaikban is csak ímmel-ámmal támogatták őt. Ennyi volt, semmi sem volt.

A másik feladat ennél is fontosabb. Ez pedig arról szól, hogy az MKP vezetői ne csökkentsék, ne tegyék tönkre az ellenzéki elnökjelölt győzelmi esélyeit. Nyilván le sem kellene írnom, hogy Radičová politikai ellenfelei csak erre várnak. Szlovákián, egyszersmind önmagunkon segítenénk, ha ezúttal csalódnának.

Vagyis a szlovákiai magyar politikusok először gondolkodnának és csak azután nyilatkoznának.

Magyarországon is.

Címkék: Iveta Radičová