Elnök úrnak, nem éppen szeretettel

szilva | 2008. április 13. - 16:25 | Vélemény
Ivan Gašparovič nem is olyan régen, tavaly ősszel már járt Bősön. Megtekintette az akkor tizenöt éve átadott vízerőművet, mondott néhány hazafias mondatot, aztán elszáguldott.


Megfeledkezve az alapvető európai normáról, udvariassági szabályról. Vagyis arról, hogy ilyen vizit során illik szót váltani legalább a helyi polgármesterrel. Vagy úgy, hogy ellenőrzi a protokollt, meghívták-e őt a találkozó színhelyére. Vagy pedig méltóztatott volna ellátogatni a polgármesteri hivatalba. Mindkét lehetőséget elmulasztotta az államfő. Fenes Iván bősi polgármester írt is udvarias, de határozott hangú tiltakozó levelet neki.

Az elnök most hirtelen kíváncsi a csallóköziekre és a bősi önkormányzatra. Azóta nyilván nem vett illemórákat. Nyilvánvalóan közvetve Iveta Radičová döntése késztette a mostani vizitre. Méghozzá azzal, hogy a volt miniszter, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) egyik alelnöke nemrég bejelentette: indul a jövő évi elnökválasztáson. Erre minden bizonnyal a jelenlegi államfő és tanácsadói felfogták, hogy elég a tétlenségből, kampányolni kell, méghozzá mielőbb. Ha a jelölt asszony felkeresi – márpedig megteszi, mert bejelentette – a kormánypárti parlamenti képviselőket is, akkor nincs mese, Ivan Gašparovič sem kerülheti el a Csallóközt. Ahol ráadásul nemcsak magyarok, hanem szlovákok, köztük maticások és szlovák nemzeti pártiak is élnek. Igaz, nem sokan, de azért akadnak az utóbbiakból is. Szavazatokat halászni, gyűjteni mindenhol kell. Hadd tűnjék úgy, hogy az elnök urat minden polgár és minden régió sorsa érdekli.

Mert eddig ezt nem nagyon észleltük. Ivan Gašparovič az elmúlt, több mint négy esztendőben nagyritkán fordult meg Dél-Szlovákiában, eddig egyetlen gesztussal sem jelezte, hogy azért a szlovákiai magyarok sem mostohagyermekek nála. Annál többet hajbókolt Robert Ficónak és Ján Slotának. Túlfőtött nemzeti szólamainak a száma messze meghaladta az államfőhöz sokkal méltóbb elfogulatlan és mérsékelt állásfoglalásait.

Mindezek ismeretében az államfőnek kijáró tisztelettel követem nyomon a tíz nap múlva esedékes csallóközi vizitjét. Ám bármit is mond – már most fogadok, hogy rendkívül óvatos lesz, hiszen a szlovák mélynemzetiek támogatását semmiképpen sem akarja elveszíteni –, nem tud megtéveszteni. Mert ezek csak kampánydumák lesznek. Olyan sóderek, amelyeket az eddigi tettei, megnyilvánulásai nem hitelesítenek.

Az én jelöltem Iveta Radičová, akinek modern, huszonegyedik századi Szlovákia az eszményképe. Aki olyan országért munkálkodna közjogi méltóságként is, amelyben visszaszorulóban lesznek a nemzeti előítéletek, s a kisebbségek elleni gyűlölködések.

Biztos vagyok, hogy nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel és értékrendemmel.

Sok százezer magyar és nem magyar honpolgár gondolkodik így. Akik jövőre majd a szavazataikkal is kinyilvánítják az álláspontjukat.

Címkék: Ivan Gašparovič