Gazember, de a miénk...!

Barak László | 2008. április 15. - 11:49 | Vélemény

Nincs itt semmi gond, Ján Slota, ha valamikor köztörvényes tolvaj volt, tökéletesen beleillik a szlovákiai közéleti kontextusba. Hiszen a kormányfő, Róbert Fico is egy legendás rablógyilkosra esküszik. Sőt, a legelső szlovák szociáldemokrataként tartja számon azt. Mármint Juraj Jánošíkot. Akit egyébként korántsem méltányoltak annyira a kortársai, mint Ján Slotát jelenleg. Jánošík ugyanis annak rendje-módja szerint föl lett akasztva.

Mégpedig egy kampóra, nyilván acélból, hogy kínlódjon némelyest, mielőtt elhúz a sunyiba, azaz a pokolba...

Most már azonban, ugye, civilizáltabb a világ, hiszen sokkal humánusabb a büntetés-végrehajtás. Maximum hűvösre kerülnek a volt gazemberek. Az aktívak pedig akár kormányzati pozícióba is – ezt persze provinciája válogatja...

Félreértés ne essék, nem arról van itt szó, hogy Ján Slotát is föl kellene akasztani, ha hülye kamaszként köztörvényes tolvajlásra adta is a fejét, hogy aztán ijedtében leléceljen Nyugatra. Ahonnét pár nap múltán persze meg is tért. Egyrészt nyilván apuka közbenjárására, meg aztán gyaníthatóan azért, mert ott annak idején kevésbé tolerálták a tolvajlást, mint a szocialista erkölcsök uralta Mittel Európa országaiban. Ott, mármint Nyugaton ugyanis jellemzően rács mögé kerülhettek a tolvajok. Itten pedig szinte mindent meg lehetett úszni akkor is. Már, ha az elhajlásoknem ideológiai jellegűek voltak... Például úgy, hogy állampárti spiclinek szegődött az ember a kommunizmus ellenségeinek leleplezése céljából. Slota esetében nyilván a fia miatt aggódó édesapa is ezért lett pártállami spicli.

Azzal a ténnyel persze tényleg nincsen semmi gond, hogy Ján Slota édesapját, a Nemzeti Emlékezet Hivatala nyilvántartása szerint, annak idején beszervezte a kommunista titkosrendőrség. Az viszont már, nagyon-nagyon enyhén szólva is, sokkal kevésbé szalonképes helyzet, hogy a kurva kölyöknek most a haja szála sem görbülhet saját múltja miatt.

Erre épp úgy mérget lehet venni, mint arra, hogy belátható időn belül CSEMADOK-elnök sem lesz belőle… Legfeljebb majd egy olyan nemzeti legenda, mint amilyent néhai kollégájából, Juraj Jánošíkból kreált a szlovákok Übü királya*.

 

*

Az Übü király eredetileg egy diákbohózat bábváltozata volt, s nem más, mint egy szophoklészi című, shakespeare-i cselekményű, rabelaise-i nyelvezetű diáktréfából világirodalmi rangra emelt rémbohózat: szokatlan vegyüléke a tiszta színháznak, a bohóckodásnak, a nonszensznek és a mítosznak. Übü papának ott a helye az emberiség nagy jellemcsarnokában Figaro, Sancho Panza és Falstaff mellett. Übü király a megtestesült hatalmi téboly, az ostoba, konok és kapzsi önkény jelképe.

Címkék: Ján Slota, SNS