Távozz, Gyurcsány!

szilva | 2008. április 16. - 09:30 | Vélemény
Ma már a Napnál is világosabb, hogy Gyurcsány Ferenc azzal tenne nagy szolgálatot hazájának, ha lemondana.

Ugyanis ami ma Magyarországon történik, az politikai kutyakomédia, a kormányfő vesszőfutása. Már Kóka János is beállt az ostorozók közé, Orbán Viktor viszont egyszeriben nem siet átvenni a hatalmat, hagyja legnagyobb riválisát vergődni. Kiszenvedni. Szemlátomást nem érdekli őt az sem, hogy közben egyre mélyebbre süllyed az ország gazdasága, életszínvonala. Összeomlóban az ország. Ismét sztrájkra készül a Budapesti Közlekedési Vállalat. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke pedig arra biztatja a házi orvosokat, hogy bontsanak szerződést az egészségügyi biztosíóval, ne fogadjanak betegeket sem, ha a miniszter nem pótolja nekik azt a pénzt, amelytől a vizitdíj eltörlése miatt elestek. Holott éppen a Fidesz-szinpatizáns elnök-orvos ágált leginkább a fizetős egészségügy ellen! Akkor a vizitdíj miatt támadta a kormányt, most meg az elmaradt orvosi bevételek okán…Az utóbbi példa több mindent igazol. Elsősorban azt, hogy az elmúlt hónapokban sokan mesterkedtek az általuk kimondottan gyűlölt Gyurcsány Ferenc megbuktatásán. Nem törődve az ország valós érdekeivel, romló gazdasági helyzetével, pattanásig feszült belpolitikai légkörével. Minél rosszabb a helyzet, annál jobb nekünk -- mondogathatták magukban. Ugyanakkor az is tény, hogy ezeken az aggasztó társadalmi és gazdasági állapotokon a jelenlegi miniszterelnök már nem tud úrrá lenni. Ami az elmúlt hónapokban Magyarországon történt, az nemcsak az ő bűne. De a legnagyobb politikai felelősség kormányfőként mégis csak az övé.

Ezért kell mielőbb távoznia, mert amit mostanság művel, az szánalmas. Sőt, tragikus.

Talán már csak ő, és esetleg néhány fanatikus híve hiszi, hogy van esélye a kisebbségi kormányzásra. Ehhez viszont vagy politikai egyezség kell, ahogy Csehországban több ízben is megtették, vagy legalább csendes társ, azaz külső támogató szükségeltetik. Erre nyilván sem a Fidesz sem az MDF, de már az SZDSZ sem hajlandó. Legalábbis addig, amig Gyurcsány a kormányfő. Akkor meg minek húzni ezt az egyre szörnyűbb agóniát?

Lépni most a Magyar Szocialista Pártnak kell. Vagy saját, jól felfogott érdekükben mielőbb találnak akár csak átmeneti utódot a kormányfő helyett, ami nem egyszerű, de nem is lehetetlen feladat, ha nemcsak a politikusok, hanem a szakemberek között is keresik a megfelelő személyt. Vagy pedig beletörődnek az előrehozott választásokba. Az utóbbi számukra nyilván kész politikai földindulással, hatalmas buktával járna, de még mindig jobb, ha egy párt süllyed el, s nem egy ország, a vészesen súlyosbodó gondokban.

Gyurcsány Ferenc további regnálása esetén az utóbbi következhet be, méghozzá több évtizedre.
Címkék: Gyurcsány Ferenc