Amerika tragédiája

Jarábik Balázs | 2008. április 23. - 14:27 | Vélemény
Sima a papírforma Pennsylvániában, avagy Hillary Clinton pontosan azzal a tíz ponttal győzte le Barack Obamát, amivel sikerült életben tartania saját magát. Amennyiben a különbség kisebb, Hillary nem élte volna túl saját pártja és a demokrata közvélemény nyomását. Ez a győzelem azonban sokba kerül majd a demokratáknak, hiszen csak egyetlen dologra alkalmas – Obama kinyírására. Amely, végső soron, a Clintonok fő stratégiájává nőtte ki magát.

Obama jól felépített nyomásgyakorlásához, amely során egyre több szuperdelegátus adja be neki a derekát, csatlakozott a nemzetközi sajtó színe-java. A Financial Times hétvégi kommentárjában nyíltan az Obamára való voksolásra buzdította a demokratákat, mondván, ha nyerni akarnak, már választaniuk kell. Pennsylvánia „kékgalléros” (értsd fehér munkásrétege) azonban elsöprő számban szavazott Hillaryre, immáron tragédiává avatván a demokrata előválasztási játékokat. Hiszen a Clinton-team pontosan tudja, hogy még ezzel a győzelemmel sincs esélye a demokrata jelöltség megszerzésére. Obama vezet mind a szavazatok arányában, mind a delegátusok számában és immáron a szuperdelegátusok (akik végső soron eldöntik a jelöltség kérdését) körében is. Ráadásul sokkal jobban kimunkált a kampánya és hatékonyabb a „fundraising” (pénzgyűjtő) csapata. Csupán az elmúlt héten kétszer többet költött Pennsylvániában Hillarynél hátrányát csökkentendő, míg utóbbi már ötmillió dollárt adott kölcsön - saját kampányának.

Pennsylvániában azonban már látni lehetett az Obama ellen irányuló negatív kampány hatását. A kékgallérosok körében (amely minden elemző szerint létfontosságú csoport lesz a novemberi választások során) gyenge és amíg Hillary marad, addig nemigen áll módjában javítani pozícióján. Ráadásul terjed a látens rasszizmus a demokrata szavazók körében, valamint a „Barack Husszein Obama” névvel (a Fox News TV, vagy a New York Times jobbára így titulálja őt) gerjesztett „fogják meg, muzulmán” tévhit.

Hillary persze nagy küzdő. Csak immáron nem a novemberi választás a tét számára - hanem 2012. Obama kinyírásával (t.i. John McCain a negatív kampány után könnyebben győzheti le Obamát) akkor ismét megnyílhat Hillary számára az elnöki székbe vezető út. Nem Hillary az első önző Clinton – Bill Monikája miatt sorra buktak meg demokrata szenátorok a botrányt követő parlamenti választásokon. Azokat, akik a Szenátusban védték őt a leváltási procedúra (impeachment) során, Clinton cserben hagyta kampányuk alatt, mint ahogy a többségért küzdő Demokrata Pártot is.

Amerika jelen állapotában azonban a novemberi elnökválasztás tétje óriási. Odadobni a demokrata sikert dacból, vagy puszta önzésből a Clinton családot Amerika tragédiájává teszi. Shakespeare után szabadon.