Csáky Pál meztelen

szilva | 2008. május 1. - 10:36 | Vélemény
A Magyar Koalíció Pártjának Országos Etikai Bizottsága alaposan elvetette a sulykot, amikor nagy többséggel úgy döntött, hogy kizárásra javasolja Simon Zsoltot.

Végigolvastam a volt agrárminiszter összes hozzáférhető nyilatkozatát és egyetlen olyat sem találtam, amelyben a pártot támadta volna. Minden esetben a jelenlegi pártelnök tevékenységét bírálta. Akkor is, amikor azt hangsúlyozta, hogy a hazugság nem lehet a párt munkamódszere.

Ehhez az alattomos módszerhez tavaly folyamodott először Csáky Pál, aki személyesen és kocsmai kikiáltói révén egyszeriben azt kezdte terjeszteni, hogy Bugár Bélát valamiféle gazdasági lobbi irányítja. Aztán ennek a tisztességtelen kampánynak is köszönhetően a komáromi tisztújító közgyűlésen megnyerte az elnökválasztást, s egyszeriben eltűnt az a fránya lobbi. „Már nem veszélyes” – vigyorgott az újdonsült pártfőnök. Nemrég aztán újra előbukkant, amikor a még bátor Bugár Béla a Markíza kereskedelmi tévében kijelentette, hogy ő maga is látta, amikor Csáky Pál átadja azt az ominózus borítékot – amelyben a Madách Posonium kiadó gyorssegélyt kér a szlovák kormányfőtől – Robert Ficónak. Hirtelen újra felbukkant a gazdasági lobbi, amely Csáky szerint immár nemcsak irányítja, hanem zsarolja is Bugárt. Aki aztán a párt érdekeire hivatkozva magára hagyta a slamasztikában Simon Zsoltot. Mire a gazdasági lobbi megint csak eltűnt. Hát akkor irányítják, zsarolják a volt pártelnököt valamiféle titokzatos személyek vagy nem?

A jelek szerint aligha, hiszen Bugár Béla eléggé elvtelenül – legalábbis a közvélemény előtt – hirtelen elnémult. Legújabban azonban már legalább üzenget az MKP Országos Tanácsának, hogy jól gondolják meg, miként szavaznak majd.

Ebben a szomorújátékban egyelőre Simon Zsolt az a szereplő, aki Andersen híres meséjének hőséhez hasonlóan nemcsak látja, hanem ki is mondja, hogy bizony Csáky Pál meztelen. Mert hazudott. Akkor is, amikor a gazdasági lobbikról fröcsögött. S akkor is, amikor letagadta a boríték átadásának a tényét, amelyet közvetve és szerfölött óvatosan, Bárdos Gyula és Berényi József is megerősített. Azt is csak nagyon kevesen hiszik el neki, hogy nem befolyásolta az etikai testület döntését. Ilyen módszer ellen óvta a Magyar Koalíció Pártját az indulatosnak tartott parlamenti képviselő, aki nem is mellesleg az MKP egyik alapító tagja. Már csak ezért is van morális joga nyíltan beszélni. És bírálni.

Súlyos politikai hiba ezt személyes sértésnek vagy az MKP elleni támadásnak minősíteni. Csáky Pál bármennyire is gondolja, nem azonos a párttal. Nem is szent tehén, akiről egy rossz szót sem szabad mondani. Márpedig az Országos Etikai Bizottság tegnapi döntésével – hiába bizonygatja az ellenkezőjét Pallya Gábor, a testület elnöke – ezt nagy tévedését erősítette meg.

Minden pártban a vég kezdetét jelenti, ha elfojtják a bíráló szót, s kizárják azt, aki nem bólogat mindenre. Legalább az Országos Tanács tagjai elgondolkodhatnának ezen. Azért is, mert -- Csoóri Sándor találó hasonlatával élve – nyilvánvalóan süket is meg dölyfös is a meztelen pártelnök.

Címkék: Simon Zsolt