Tökös legények tánca

Buchlovics Péter | 2008. május 1. - 16:28 | Vélemény

Fico és hű fegyverhordozója, Kaliňák ma természetesen májusfát állított, lekezelt az ő népével, elvegyült és kivált, aztán nem mellékesen eldarált egy-két demagóg baromságot is.

Szép is az, mikor a május elsejei szél csattogtatja fitymánkat, izé, lobogtatja hajunkat, elvtárs! Amikor együtt a Párt és a Nép, éljen a Párt és éljen a Nép, de ki kinek a rovására? Jajj, ne zavarjuk e pompás, izmos májusköszöntőt, deli legények tánca zajlik, két remek politikus ölelgeti a liptói kislányokat, egyikőjük még pici gyereket is karjába vesz, ah, megvakulok, mintha a Lenin lámpácskáit olvasnám megint, meg a Lenin a gyermekek barátját, zabáltam a Veszjolie Kartyinkit, s a belefűzött műanyag lemezeket, melyekről csudamód furtonfurt csak az zengett, hogy milyen jó is a cucilista ifjúságnak, amikor a sugárzó holnapok ködébe néz… Izé, képzavar nem számít most, ki hallja - látja a hibákat, amikor a gazdaság és a munka hadának lépései dübörögnek, minden szép és jó, a Smer ismét meg fogja nyerni a választásokat, megint lesz állampárt –már most is az, de még nem teljes a hatalomgyakorlás -, minden szuper lesz, éléskamránk is full, meg pénztárcánk is, mer ad nekünk majd sokat a miniszterelnök bácsi.

Aki természetesen ma nem felejtette el kidomborítani echte szlovák hazafiságát sem, ráadásul jól felhasználta a pilisszentkeresztieket egy kis népnemzeti összeboruló mutogatásra és üzengetésre. Merhogy ez a mi kormányunk a kisebbségek jogainak elismerésében szinte egy fárosz, egy überelhetetlen etalon, jaj, már megint nem vagyok érthető, szóval hogy ők ebben is a legtökéletesebbek, na.

Aztán jól kioktatta az övéit, hogy a gazdasági sikerek bizony nem a Dzurindáék által végrehajtott reformnak köszönhetőek, meg a külföldi beruházók letelepedésének. Ó nem, mindezek bizony a zeccerű zember csókolnivaló, dolgos két keze munkájának a gyümölcsei. Ah, a közgazdászzseni is megcsillant, sőt, ha árdrágítasz majd az euróbevezetés után, akkor Fico bácsi rád küldi Kaliňák bácsit, aztán neked annyi. Piszkos árdrágító kapitalista bérenc! A nép zsírján élősködő, sunyi osztályellenség vagyol-e? Ha igen jelentkezz, mert a Legigazságosabb Kormány megtalál…

Mert milyen remek logika is az, hogy az önimádattól boldogan rebegjük az unióba lépésünk ünnepének dátumát, de egy lélegzetvétellel később már a szabad piac, a külföldi befektetők és a reformok gazdaságfellendítő szerepét kérdőjelezzük meg, hogy aztán egy újabb elegáns csúsztatással az euróbevezetés kapcsán árszabályzással fenyegetőzzünk, de ugye a juróbevezetés meg milyen fasza dolog, mert ezt mi hoztuk nektek, bezonyám!

Mindegy, kell május elsejére némi tragikomikus abszurd is. A két államférfi pedig mindezt remekül adta ma elő Liptószentmiklóson.

Címkék: Robert Fico