Mutasd a zsebed, elvtárs!

Buchlovics Péter | 2008. május 6. - 12:21 | Vélemény

A tisztelt kormánykoalíció immár nem csak a Szlovák Földalap elnökén és a Nemzeti Emlékezet Hivatalának megszüntetésén, hanem a kötelező vagyonkimutatás alkotmánytörvényén is veszekszik.

Ez utóbbi készülő törvényjavaslat ugyanis a nyolc millió korona feletti vagyonokat vizsgáltatná meg kötelezően, azaz a tulajdonosnak ki kéne mutatnia, hogy miből tett szert ingatlanokra és nagy zsozsókra. A HZDS és az SNS emiatt veszettül tiltakozik, a HZDS-től Urbáni a kérdést ekképp tette fel: Hogy jövünk mi ahhoz, hogy valakitől megkérdezzük, miből építette a 20 évvel ezelőtti házát?

Eltekintve attól, hogy egy rendesen működő demokráciában az államnak valóban csak meghatározott, indokolt esetekben van joga az emberek vagyona után szaglásznia, a HZDS-t és az SNS-t vélhetően nem a személyiségi és tulajdonjogok védelme érdekli, ó nem. Sokkal inkább az, hogy ha ez a törvény életbe lépne, hány politikus nagykutya kerülne kínosan magyarázkodó helyzetbe. Mondjuk Mečiarnak kötelező lenne bevallania, miből is építette az Elektrát, Slota miképp tett szert luxusjachtra és horvátországi csodaházikóra, satöbbi. A sor mindazokkal folytatható, kiknek vagyonbevallása egyáltalán, már-már szemet szúróan nem fedi a valós jövedelmüket.

Arra viszont szintén mérget lehet venni, hogy ez a törvényt, ha elfogadják is, előbb alaposan kiherélik, s maximum a kisebb kutyákat pécézik ki majd vele, esetleg a mindenkori politikai és gazdasági ellenfelet. A Donoknak a haja szála sem görbül majd.

A Smer természetesen továbbra is ragaszkodik Miloslav Šebekhez a Szlovák Földalap élén, a HZDS és az SNS pedig azon van, hogy rúgják ki a Nemzeti Emlékezet Hivatalának igazgatóját, és szüntessék meg a kócerájt, mert csúnya dolgok derülnek ki, rendszerint a két pártot érintő ügyekben, és személyek kapcsán.

A HZDS a tulajdonbevallási törvény ignorálásával zsarol Šebek miatt, Ján Kovarčík HZDS képviselő pedig egyenesen farizeusoknak és képmutatóknak nevezte Fico képviselőit, amiért nem akarják megszüntetni a NEH-t, hiszen ő számos olyan képviselőt ismer közülük, akik az STB szorgalmas jelentgetői voltak.

Hófehér kisangyalkák közt ez már csak így megyen.

Címkék: vagyonnyilatkozat