A DAC és a puding

szilva | 2008. május 28. - 10:00 | Vélemény
Két napja azon meditálok, vajon miért éri meg a titokzatos szaud-arábiai befektető csoportnak eurómilliókat költeni a Szencre vagy a DAC csapatára.
Három változatot eszeltem ki. Vagy vállalkozni akarnak Szlovákiában, s első lépésként így akarják megvetni a lábukat nálunk. Vagy a két megbízottjuk, Antal Barnabás és az osztrák állampolgárságú, iráni Khashayar Mohseni áradozott nekik a szlovákiai és európai nyomulásról, mesés szárnyalásról, óriási haszonnal kecsegtetve őket. Van egy harmadik lehetőség is: pénzt akarnak mosni, mások meg feketelóvékat zsebre vágni.

Az első változat nem ismeretlen. Például az a német tulajdonos, aki Csehországban jórészt regionális lapokat vett meg és kiadót alapított, egy ideig beszállt a Sparta Prahába is. Ezzel jelentősen elősegítette az üzletkötéseit, mert népszerű lett. Amikor aztán csehországi médiaguru lett, jó pénzért kiárusította a legjobb játékosokat. Eladta Jan Kollert, Tomáš Rosickýt és társait nyugati kluboknak, majd busás haszonnal túladott a patinás prágai csapaton is, amelynek jelenlegi tulajdonosai a J&T szlovák befektető csoport tagjai. Elképzelhető, hogy a szaudiak is ilyen imázsépítésnek szánják a dunaszerdahelyi ügyletet.

A másik változatot csak naiv és ostoba emberekkel lehet elhitetni. Ilyen tervet dédelgettek nemrég a Trencsén befektetői, aztán kiestek az élvonalból. A Fradi angol tulajdonosai (akiket mellesleg leginkább az Albert Flórián stadion melletti üres ingatlan érdekelt...) is kiadták a jelszót: idén vissza a Soproni Ligába, jövőre irány a Bajnokok Ligája, rövidesen meg sem állunk a döntőig. Ezzel szemben a kőkemény valóság az, hogy a jobb sorsra érdemes zöld-fehérek jelenleg az NB II. Keleti csoportjában a harmadik helyen pironkodnak. Mindössze olyan csapatokat előznek meg, mint a Tuzsér, Böcs, Mezőkövesd... A valamirevaló Kecskeméttől és a Szolnoktól otthon is, idegenben is kikaptak.

Az általam feltételezett harmadik verzió, vagyis a pénzmosás és a törvénytelen nyereségrészesedés sem kizárt, de erre egyelőre nincsenek bizonyítékok.

Szomorú viszont, hogy Pázmány Péter már lelkesedik, miközben szerintem fogalma sincs a háttérben meghúzódó szaudi befektetőkről és igazi céljaikról. Ennek ellenére sikerült arcul köpnie a ma távozó, és a körülményekhez képest jó munkát végző DAC-vezetőséget. Főleg azzal, hogy a hátuk mögött egyezkedett Antal Barnabással. Akiről annyit lehet tudni, hogy miután felhagyott az aktív focizással, leginkább dél-szlovákiai játékosokat közvetít alacsonyabb osztályú osztrák csapatokhoz. S ha nem tévednek a bécsi és pozsonyi informátoraim, akkor ugyanezzel az iráni uriemberrel már csődbe juttatta az Austria Mödlinget.

Igérgetnek itt is nagyokat. Annyi pénzt (kezdetben mintegy 84 millió koronát), amennyi a bajnok Artmediának, de még a tehetős Zsolnának sincs. Állítólag játékosvásárlásokra költenének, nem is keveset. Ilyesmit szajkóztak télen a trencséni befektetők is. Aztán hoztak olyan nevenincs külföldi falábúakat, akik egyeneset sem tudtak rúgni a labdába... Nem sokkal járt jobban a dunaszerdahelyi polgármester által dicsőített Fradi sem, ahol jelenleg az egyetlen épkézláb külföldi erősítés a 41 éves Shaw, aki angol létére legalább futni és küzdeni tud. Aki csak egy kicsit is jártas a focialvilágban, az tudja, hogy a legtöbb feketepénzt éppen a játékosvásárlások révén lehet kasználni. És zsebre vágni.

Nem folytatom. Maradjunk annyiban, hogy volt egy életképes DAC-modell, értelmes vezetőkkel. Ennek az lett volna a lényege, hogy saját erőkre, főleg utánpótlásra támaszkodva a focicsapat lépésről lépésre tér vissza az élvonalba. Ezt a tervet most szétrúgta a nagyra törő polgármester és alázatos siserehada. Egyelőre senki sem tudja, hogy mi lesz helyette. Nagy szavakra és elképesztő igérgetésekre ugyanis nem lehet semmit sem építeni, mert azok rövidesen kártyavárként omolnak össze.

A puding próbája az, hogy megeszik – tartja az angol közmondás. Rövidesen kiderül, hogy az a haditerv, amely Pázmány Péter és Antal Barnabás boszorkánykonyhájában készül, fogyasztható, emészthető lesz-e.

Vagy pedig a DAC tisztességes és még mindig népes tábora kiköpi az egészet.

Címkék: befektető, DAC