Magyar szomorújáték

szilva | 2008. május 29. - 09:22 | Vélemény
Döbbentem tapasztalja minden ember, aki őszintén és önzetlenül aggódik Magyarországért, hogy odaát még mindig nem ért véget az önpusztító tragédia. Csak váratlanul fordítottak a szereposztáson.

Most Orbán Viktor szűk körben elhangzott beszédét hallgatták le és szivárogtatták ki. A Fidesz elnöke ugyan nem trágárkodott, mint nem is olyan régen a vetélytársa Balatonöszödön, de azért az sem sokkal szalonképesebb kifejezés, hogy Gyurcsány idióta meg hülye, ráadásul a nyakán már ott a kötél, a lábán a kő, és rövidesen magával süllyeszti a pártját.is.

Mégsem ez a megnyivánulás döbbentett meg engem. Sokkal inkább két más kijelentés. Azt is mondta Orbán Viktor, hogy két éve nem is akartak nyerni a választásokon, mert jól tudták, milyen nagy bajban van a magyar gazdaság és a társadalom. Nem dramatizálom tovább ezt a megállapítását, elég ha belegondolunk: akkor 2006-ban a Fidesz becsapta a híveit és választóit. S amit akkor igértek – 14.nyugdíj, hatalmas összegek a közjóléti kiadások növelésére egyebek --, az mind propagandafogás, magyarán: hazugság volt?

Ennél is súlyosabban esik a latba Orbán jövőképe: ha rövidesen vagy legkésőbb 2010-ben hatalomra kerül, akkor legalább két évnyi kemény megszorítások következnek, nyugdíjak befagyasztása, az állami nagyberuházások leállítása és hasonlók. Ezzel viszont a pártelnök saját korábbi állításait cáfolta meg, miszerint van pénz, méghozzá nem is kevés, a magyar gazdaságban, csak a szoclib bagázs lop, sikkaszt, panamáz. Most mégis kibökte, hogy nem elég elzárni ezeket a kétségtelenül szivárgó, csurranós-cseppenős csapokat, mert ez csak tüneti kezelés lenne. Ennél sokkal nagyobb a baj.

Tudja ezt Gyurcsány Ferenc is, aki most lelkesen átvette már-már gyűlölt vetélytársának eddigi módszereit. Hamis pátosszal és teljes mellszélességgel állt ki az egyébként leginkább védtelen nyugdíjasok mellett, majd odarikkantotta Orbánnak: El a kezekkel az állami nagyberuházásoktól.

Miközben mind a ketten jól tudják, mekkora bajban van Magyarország. S a helyzet nem javul. Leginkább Gyurcsány-kormány kapkodásai, súlyos hibái miatt. De a mai magyar ellenzék szinte már a kádári lózungokat feltámasztó populizmusa és önzése okán is.

Végzetes tragédiához vezetne, ha csak annyi változna, hogy felcserélődnének a szerepek. Még akkor is, ha a jelenlegi helyzet szerint az MSZP Gyurcsánnyal vagy nélküle aligha szerezne annyi szavazatot, mint a Fidesz két éve.

Ám a lényeg mégis csak azt, hogy a két kakaskodó politikusnak nem elsősorban egymást kell legyőzni. Hanem végre úrrá kellene lenniük a magyarországi áldatlan és szűntelenül romló állapotokon. Ezt a célt kizárólag nemzeti összefogással, vagyis a mindenkori kormánypárt és az ellenzék alkujával lehet csak elérni. Ahogy például a németek tették évekkel ezelőtt. S mára már jórészt kilábaltak a legsúlyosabb társadalmi bajokból.

Végre a magyar politikai elit is rátalálhatna és ráfanyalodhatna erre az egyetlen politikai kiútra. Orbánostól, Gyurcsányostól, s ha továbbra is makacskodnak, akkor akár mindkettőjük vagy valamelyikük nélkül.