Okul-e Orbán Viktor?

szilva | 2008. június 4. - 10:53 | Vélemény
Nem akartam hinni a szememnek, aztán meg a fülemnek, amikor Szász Jenő vasárnap éjjeli nyilatkozatát olvastam, majd később a hangfelvételt is előkerestem az interneten. „Győzött az MPP, mert az erdélyi magyar egypártrendszer ellenében megteremtette a választás lehetőségét! – hörögte, majd ugyanilyen rezzenéstelen arccal hozzátette: „Székelyföldön azért nem mentek el sokan szavazni, mert nem mertek az MPP-re voksolni“.

Mondta ezt azután, hogy megbukott székelyudvarhelyi polgármesterként és a Magyar Polgári Párt messze lemaradt a Romániai Magyar Demokratikus Szövetségtől. Igaz, vasárnap még valamicskét csökkenthetnek a számottevő különbségen, mert jelöltjeik több településen még versenyben maradtak a polgármesteri posztért, de a végeredmény számottevően már nem változik.

Nagy buktát hoztak az elmúlt napok a Szász Jenő és a Magyar Polgári Párt szekerét toló Orbán Viktor számára is. Pedig a Vajdaságban és a Székelyföldön is azt hangoztatta, amit az ottani cimborái leginkább hallani akartak. Szabadkán, Zentán és más délvidéki településeken a hárompárti magyar összefogás szükségességét ismételgette. Erdélyben meg új egységről lelkendezett: ami az ő olvasatában annyit jelent, hogy az MPP köré gyülekezzenek az erdélyi magyarok, s politikai értelemben végezzék ki az RMDSZ-t.

Sem Orbán Viktor szirénhangja sem pedig személyes jelenléte nem segített a pártfogoltjain. A vajdasági Magyar Koalíció országos, tartományi és helyi szinten sem kapott annyi szavazatot, amennyire számított. Az erdélyi Magyar Polgári Párt pedig leszerepelt a voksolásokon.

Nyilvánvalóvá vált, mennyire helyénvaló az, amit Dávid Ibolya, Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikai ügyekben illetékes szakállamtitkára és több józan magyarországi politikus régóta hangoztat: nem lehet és nem szabad a magyarországi belpolitikát és pártpolitikát ráerőszakolni a határon túli magyar közösségekbe. Valóságos tragédiát okozhat, ha a gyűlölködést és a megosztó politizálás rossz szellemét a kisebbségi magyar nemzeti közösségekben is kieresztik. Márpedig sajnos, ez történt két helyen is. Emiatt sok vajdasági és erdélyi magyar úgy tiltakozott a viszálykodás ellen, hogy nem ment el voksolni vagy pedig a szerb, illetve a román – viszonylag – demokratikus pártokat választotta.

Nemsokára következnek a romániai parlamenti választások, ezért igazat adok Tabajdi Csabának, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ha addig az ottani magyar-magyar szembenállás nem enyhül, ősszel megvalósul Traian Basescu román elnök célja, aki Orbán hathatós segítségével eléri majd, hogy a bukaresti parlamentben eljelentéktelenedik az erdélyi magyarságnak képviselete.

Ezért kell Erdélyben mielőbb kivajúdni a modus vivendit az RMDSZ és az MPP között, ami a sok sárdobálás miatt nagyon nehéz lesz, de más kiút egyszerűen nincs. Ennek a megoldásnak egyetlen alternatívája az, hogy a román parlamentben ősztől nem lesz erdélyi magyar érdekképviselet, mert az egymással torzsalkodó két párt nem éri el a parlamenti küszöböt. Elsősorban kellő alázattal és higgadtsággal önvizsgálatot kell tartania mindkét politikai erőnek.

Ebben a kínkeserves folyamatban sokat segíthet minden anyaországi politikus. Méghozzá azzal, ha legalább a határon túl nem keresnek vazallusokat, s nem akarnak mindenki mást bedarálni. S nem kiáltják ki árulónak, ellenségnek azt a határon túli magyar politikust, aki egyenlő távolságot akar tartani minden anyaországi párttól, s aki arra kéri a budapesti közéleti személyiségeket: ne tenyereljenek bele a kisebbségi politizálásba. Többek között Markó Béla fogalmazta meg ezeket. Azonnal kegyvesztett lett Orbán Viktornál.

Nyilván sokan emlékszünk még arra a magyar politikusra, aki többször azt hangoztatta, hogy Budapest nem avatkozhat be a határon túli magyarság életébe. Ugyanakkor felelősséggel tartozik minden határon túli nemzetrésznek. Ezért azokat a célokat kell felvállalniuk és támogatniuk, amelyeket az ottani többség tart a legfontosabbnak.

Ezt a politikust Orbán Viktornak hívták. Magyarország és a határon túli magyarság nagyon sokat nyerhetne azzal, ha a jelenlegi Orbán Viktor visszatalálna ehhez az énjéhez és ezekhez a józan nézeteihez.
Címkék: Szász Jenő