Ki foghatja be Slota száját?

szilva | 2008. június 8. - 17:11 | Vélemény
Vagy négy éve készítettem interjút a Szlovák Nemzeti Párt elnökével. Akkor még zsolnai polgármester is volt. Munkahelyén, a patinás és szépen felújított városháza folyosóján hatalmas festményre figyeltem fel, amely a szlovák nemzet dicső fiai címet viselte.

Az olvashatatlan szignójú szerző Svätopluknak, Ľudovit Štúrnak, Štefan Moyzesnek, a Matica slovenská első elnökének, továbbá Jozef Tisónak dicsfénnyel övezett portréját pingálta a vászonra. Társaságukban ott vigyorgott Ján Slota is. Ennyit a hely szelleméről.

Beszélgetésünk során a kérdéseken kívül arra a régi dilemmámra is igyekeztem választ fiomálni, hogy primitív vagy nagyon is ravasz alak-e a pártvezér. Meg is kérdeztem tőle, miért gyűlöli a magyarokat. „ A gyűlölet kicsit túlzás. Az viszont igaz, hogy harcolok ellenük, mert mindig veszélyeztették a szlovákságot. Nagyapám mesélte, hogy néhai tanítója a színszlovák Lietavská Lúčkán, az én szülőhelyemen is, rendszeresen megpofozta őt, mert nem tudta magyarul elmondani a Miatyánkot“– közölte. Arra a felvetésemre, hogy mindez több mint egy évszázada történt, s politikusként miért nem tud felülemelkedni egy régi sérelmen, felcsattant a hangja: „Mert a magyarok semmit sem változtak, Szlovákia létére törnek. Duray, Orbán és sok magyar politikus határrevíziót akar, amelynek első foka a dél-szlovákiai autonómia – fröcsögte ki a rögeszméjét.

Azóta polgármesterként megbukott, politikusként viszont jóval feljebb avanzsált. Alpári stílusa azonban semmit sem változott. Nemrég ugyebár Szent Istvánt becsmérelte, legutóbb pedig Göncz Kinga magyar külügyminiszter asszonyt sértegette, hatodrangú kocsmai szinten. Csekély vigasz, hogy néhány hónapja Jan Švejnar neves cseh-amerikai pénzügyi szakembert, prágai elnökjelöltet minősítette ganaj embernek. Egynémely prágai lap felfújta a nyilatkozatot, de a cseh politikusok csak mosolyogtak és legyintettek: szóra sem érdemes az ilyen primitív megnyilvánulás.

Felvetődött bennem, hogy talán az lenne a hatásos módszer, haa magyar politikusok is jgy sajnáljnák le a pártvezért. Csakhogy a jelenlegi szlovák-magyar politikai viszony rendkívül feszült, ezért a legapróbb negatív megnyilvánulás is vihart kavar. Hát még a Slota-féle sértegetések! Ráadásul mindkét ország közéleti szereplői a belpolitikai helyzet túszai. Ezért reagál minden apróságra hevesen Ján Kubiš, akit éppen Ján Slota ostorozott többször is azért, mert szerinte puhány a magyarokkal szemben. S ezért heveskedik Németh Zsolt és más budapesti ellenzéki politikus, akik meg Gyurcsány Ferencet nógatják keményebb fellépésekre a szlovákokkal szemben.

Ezt a bonyolult és képlékeny helyzetben valósággal lubickol Ján Slota. Aki primitív magyargyűlölő, de ravasz politikus is egyben. Jól tudja ugyanis, hogy sok még a nacionalista Szlovákiában is. Ők lelkesen díjazzák ezeket a megnyilvánulásait. Aki kételkedne egy keveset is, az lapozza fel a szlovák politikusok népszerűségi listáit, amelyeken a magyarfaló pártvezér hosszú hónapok óta az élcsoportban tanyázik. Pozícióját sem alkohollal sem pedig magyarellenességgel átitatott botrányai egyelőre nem rengetik meg.

Messze, nagyon messze még az a kor, amikor ezt a hőbörgőt a józan és tárgyilagos szlovák többség a politika peremére vagy a szemétdombjára taszítja. Ahogy a zsolnai polgárok már megtették városukban.

Ezért végre Robert Ficónak kellene végre lépnie. Megfegyelmezni aligha tudja az elszabadult szlovák ágyúgolyóként romboló koalíciós társát, aki már többször hencegett, a kormányfőre is utalva, hogy neki aztán senki sem parancsol. Ám politikai értelemben megzabolázhatná a cimboráját. Például úgy is, hogy elhatárolódik ostoba megnyilvánulásaitól. Hiába érvel azzal a miniszterelnök, hogy Ján Slota nem tagja a kormányának. Ugyanis éppen ő ültette a pártvezért magas lóra: bevette a pártját a kormányba, őt pedig a megtette a koalíciós tanács tagjának.

Ezért igencsak beszédes Robert Fico hallgatása. Ezzel ugyanis a kormányfő csak azt igazolja, hogy vagy nem mer újat húzni hőbörgő koalíciós társával, mert nem akarja magára haragítani a szlovák nacionalistákat. Vagy pedig alapjában véve nincsenek is ellenére a magyarellenes megnyilvánulások. Bármelyik változat gátolja a normális szlovák-magyar politikai kapcsolatok jobbítását, ami minden érdekelt, de leginkább hazai magyarságunk elemi érdeke.

Címkék: Ján Slota