Keleb

Bodnár Gyula | 2008. június 12. - 09:44 | Vélemény
Bocsánat, celeb. Mint corgony, a sör. Mely valakinek a száját, biztos, ami biztos, szintén korgonyként hagyta el. Egyébiránt, régebbi emlék zavart meg.

Könyvesboltban Cicerót kerestem, az elárusítónő közölte, nekik olyan nincs. Megengedi, hogy szétnézzek? Meg. Tessék, Cicero, és letettem eléje a könyvet. Jó, de kikerónak ejtjük, így ő. Könyvesboltban is lehet nagy a sötétség. Mint sok, beltenyésztéssel szaporodó sztár fejében a magyar bulvár piacán.

Akiket nyugati mintára – mintha a sztár már kevés volna – újabban egyre gyakrabban titulálnak celebnek, celebritynek. Nos, ha mindenáron hollywoodi magaslatokra, a világszerte ismert divatdiktátorok, topmodellek, sportolók szintjére akarunk emelkedni ebben – a nemzetünk határain kívül valójában ismeretlen – „elit” közegben, legalább a jelzőket tekintve, akkor miért nem inkább a magyar nyelvben használatos, magyarosabban is hangzó celebritás terjed, amely ugyanúgy hírességet, előkelőséget /mint személyt/ jelent.

Tisztában vagyok vele, zavaros világunkban a szavak átérteklődnek, elveszítik eredeti jelentésüket, azonban még csak elképzelni sem tudom főként mint előkelőséget például Kelemen Annát, Kiszel Tündét, Győzikét, Bódi Sylvit, Fekete Pákót, Dundikát, Hargitai Beát, a hirtelen feltupírozott megasztárokat, a magán- és mássalhangzók helyesejtésével küszködő műsorvezetőket, de a nemzetközi sikereket elérő Fekete Lászlót, az erőembert sem. Mindazonáltal azt gondolom, a helyzet fonákságát, vagyis hogy a magyar nyelvben az előkelőség jelentése még őrzi évszázados ismérveit, érzik a sztárcsinálók, ezért nyúltak az angolszász bulvárkultúra szótárába a mifelénk semlegesebbnek tetsző celebrity, illetve a celeb után. Mégiscsak lenne magyar mértéktartás? Előkelő úr, hölgy, ha szalonprostituált is, nem használ obszcén kifejezéseket, például. Egy celeb viszont bármikor, a tévében is, legfeljebb kisípolják. Apropó. Némely miniszterlenökök előkelőségek-e, vagy celebek? És a labdarúgó-EB sztárjai, akik oly bravúrosan alkalmazzák a nelsont, meztépés közben meg aligha verset szavalnak?

Pedig ők nem is magyarok.

Címkék: celeb