Berényi József mint modell

szilva | 2008. június 19. - 10:10 | Vélemény
Eszem ágában sincs túllihegni azt, ami tegnap kora este a pozsonyi törvényhozásban történt. Mégis úgy gondolom, megér egy misét Berényi József szerda délutáni parlamenti sikere.
Már csak azért is, mert ha jól emlékezem, akkor az elmúlt két esztendőben a kormánypárti többség az ellenzék indítványok közül eddig csak Iveta Radičová egyik módosító javaslatát fogadta el. Tegnap pedig a Magyar Koalíció Pártja képviselőjének felvetésére mondtak nagy többséggel – a Szlovák Nemzeti Párt frakciójának kivételével – igent. Sok országban teljesen természetes az, amit a szlovákiai magyar politikus indítványozott: a népszámlálás kérdőíveket az ország nemzetiségeinek anyanyelvén is elkészítik.

Itt és most Szlovákiában sajnos, nem az, miként az sem, hogy értelmes ellenzéki javaslatra rábólintanak. Mindezek ismeretében még nem rohantam a számítógépemhez. Azt a bizonyos lökést az adta meg, hogy tegnap kora este éppen a pozsonyi parlamentben sündörögtem és néhány kormánypárti képviselővel beszélgettem. A Smer több tagja nem hivatalosan azt bizonygatta, hogy ha Csáky vagy Duray áll elő ugyanezzel az indítvánnyal, akkor hétszentség, hogy nem szavazzák meg. „Berényi az más, ő nem nacionalista” – bizonygatták. Dumáltunk, vitatkozgattunk még egy ideig, meggyőzni semmiről sem lehetett őket. De azért elgondolkoztam azon, amit mondtak.

Berényi József távolról sem tökéletes, néhány vitatható kijelentése miatt bíráltuk őt – és ha indokoltnak látjuk, fogjuk is – ezen a portálon. Olyan véleményt is olvastam, hogy az „MKP szintén sunnyogó fiatal szárnyához” tartozik. Mindezek ellenére bizonyos mértékig modellértékűnek tartom eddigi politizálását, amelyet Brüsszelben is méltányolnak, hiszen az Európa Tanács kisebbségjogi albizottságának vezetőjévé válaszották. Ami látszólag nem túl nagy rang, de nem is jelentéktelen. A döntéshozókkal kialalakított kapcsolatok érdekében pedig kimondottan fontos, még ha az eredmények nem is mutazkoznak meg azonnal. Az sem mellékes, hogy Berényi nem mond nagyokat és mást Budapesten sem. Idehaza pedig beszélő viszonyban van a kormánypártiakkal is, kivéve teljesen reménytelen szlovák vérnacionalistákat. Gyakran szólal fel a törvényhozásban is, több olyan magyar kollégájával ellentétben, akit évek óta, sőt: a rendszerváltás óta nem hallatták a hangjukat. Nem úgy, mint Magyarországon.

Az MKP elnökhelyettesének tevékenységét fontos politikai apró-vagy háttérmunkának is lehet minősíteni. Némi előlegezett bizalommal modellértékűnek is. Ha több hazai magyar politikus követné a példáját, idehaza jóval hitelesebb és a jelenlegi állapotához képest sokkal erősebb lehetne a Magyar Koalíció Pártja.

Címkék: Berényi József