Rohanó kanálisok

Bodnár Gyula | 2008. július 3. - 08:22 | Vélemény
A TV2 Tények hírműsora, hogy más hasonló kaliberű és beállítottságú kereskedelmi kanális híradóját most ne említsem, nem éppen a sportrovatáról híres. Nincs is neki olyanja.


Ha a világ valamelyik lelátóján balhé történt, arról adnak ugyan képet, de az inkább a kriminalisztika fejezetébe tartozik, a sporthoz semmi köze. Nagy magyar győzelmekből azért meg-megvillantanak valamit, bár ez a megvillantanak kifejezés is enyhe túlzásnak tetszik.

A gyorsaságimotoros-világbajnokság asseni futamát nyerő Talmácsi Gábor szinte átsuhant a képernyőn azon az estén a Tények végén, egyetlen mondatnyi hír kíséretében. Mire ez a sietség, idegrángásra emlékeztető kapkodás, mely az Aktív bulvármagazint is jellemzi?! Alaposan elintézték, összevissza vagdosták a közelmúltban Budapesten koncertező Carlos Santanát – pedig: csak itt, csak nálunk, csak nekünk, és exkluzív az interjú természetesen. Összesen talán két percet kapott a néző a legendás gitárosból, ismétlem, azt is saláta formájában, a szavaiból jószerével annyit, hogy megmaradt romantikusnak. Azért ne legyek igazságtalan, Rubint Réka születésnapi bulijának megidézésével már nem rohantak annyira, sőt még Norbi is énekelt szerelmének. Három vagy négy percet áldoztak a fitneszgurukra, és ez bizony az Aktívban már terjedelem, mely egyben értékrendet jelez, ha a bulvár tartományokban egyáltalán beszélhetünk értékrendről. Inkább meztelen testi méret-, illetve mértéktrendekről, ha szójátékkal akarnék élni.

A Hal a tortán vendégváró valóságshow is mintha felgyorsult volna, pontosabban a kuszaság uralkodott el rajta, félbevágott képek, jelenetek, mondatok, elsikkasztott poénok. Nemhogy kévésbé szórakoztató, már-már nézhetetlen. A játékfilmeket ugyancsak megcsonkítják, alkotóik eredeti névsorának elhagyásáról nem beszélve. Persze, szorít az idő, mely, mint tudjuk, pénz. És szorít a konkurencia. Jó, fogjuk rá: stílus ez. Csak akkor ne hiányozzon belőle a méltóság. A néző iránti tisztelet és alázat. Kicsit lassabban kéne tehát.

Legalábbis Talmánál lassabban. Amikor őt mutatjuk, akkor is.

Címkék: TV2