HUF: 397.96 Ft

CZK: 24.703 Kč

18°C

8°C

2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Alena

Mit nekem autonómia, föltalálom az örökmozgót…!

Barak László | 2008. július 11. - 15:54 | Vélemény
Kétségkívül megvan a fafejűségnek, sőt az együgyűségnek is a maga bája. Sőt, szenzációéhes világunkban akár komoly sajtóviszhangot és ami ennél is több akár kormányközi érdeklődést is kiválthat némely együgyű individuum és cselekedeteik. Mi sem bizonyítja ezt konkrétabban, mint eme sorok.

Amelyeknek mámegin az Autonomista Pista, azaz Ján Bósza a témájuk. Persze kizárólag azért, mert komoly oldalletöltési rekordokat lehet vele generálni a Paraméter nagyérdemű olvasói körében is. Ilyen alapon tehát akár sajtóhiénának is minősíthető e sorok írója, hiszen csupán azért bószázik itten, amiért, mondjuk, a síkhülye Pákót a kereskedelmi tévék futtatják. Így megy ez, vagyis, itt ülünk a gép előtt, és nem tehetünk másként… Szóval, össze vagyunk kenve a sajtómunka műszaki piszkával mi is, és kész.

Azt azonban már igen nehéz még minékünk is megértenünk, hogy mit keres Bósza János, akárha intézmény, egy miniszterelnöki hivatal napi sajtószemléjében… De pontosítsunk: Miért érdekes Bósza és az ő egyszemélyes komáromi vásári komédiája a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának napi sajtószemléjében? Merthogy, az napnál is világosabb, az elvből hungarofób szlovák kormánykörökben percre készen tájékozódnak az illetékes csinovnyikok Bósza minden egyes megnyilvánulásáról, hiszen azok nyilvánvaló ürügyül szolgálhatnak a magyar kollégákkal szembeni nyelvöltögetésre. Azon kívül, hogy a stupid kocsmatöltelékekre építő Szlovák Nemzeti Pártnak hovatovább csak Bósza és az ő „autonómia-homokozója“ marad ellenségképnek… Legalábbis addig, amíg a 2009 januárárjában meg nem kapják néhány eurócentes nyugdíjaikat a szlovák nemzet azon vénjei, akik csak az ínségtől irtóznak jobban, mint a magyaroktól.

No tehát: Mit is keres Bósza és az ő egyszemélyes komáromi vásári komédiája a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának napi sajtószemléjében? Talán bizony a kissebségi tárgykörben illetékesek azt gondolják odaát, az „igazi Magyarhonban”, hogy ennek az, „autonómia-vállalkozónak” az autonómia-happeningjeivel fekszik és kel a szlovákiai magyar népesség egésze, mint olyan? Hallotta-e már netán valaki a tisztelt illetékesek közül, hogy miként adja elő az ő bazári hegyi beszédeit ez az illető? Akad talán valaki a magyar kormánykörökben, aki elhiszi, hogy a szlovákiai magyar autonómiához vezető út Bósza Jánoson át vezet? Komolyan elképzelhetőnek tartja netán valaki a magyarországi kormánykörökben, de akár az ellenzék háza táján is, hogy Dél-Szlovákiában meg lehet húzni egy szlovákiai magyar autonóm tartomány határait anélkül, hogy ne legyen belőle kirekesztve több tízezer szlovákiai magyar? Vagy ez esetben tán szlovákiai magyar város- vagy „faluállamok” alakulnának? Satöbbi, satöbbi, satöbbi…

Végül még egy fontos kérdés: Tessék mondani, tisztelt hölgyeim és uraim, mit szólnának hozzá, ha e sorok írója egy szép napon bejelentené, megvilágosodott neki az elméje és, mintegy varázsütésre, meggyőződésévé lett, hogy a perpetum mobile ez idáig csak azért nem lett föltalálva, mert nem akarta azt egy emberként minden egyes magyar? Aztán, ha eme korszakalkotó idea köré egyletet szervezne, mint Bósza, máris bérelt helye lenne a miniszterelnöki hivatal sajtószemléjében…?

Címkék: autonómia, Csáky Pál
HOZZÁSZÓLÁSOK
Napi friss