A média nem lehet a politikusok kutyája

Barak László | 2008. július 15. - 14:29 | Vélemény

Miután a napokban kiderült, a kormány által finanszírozott euróbevezetési” reklámkampányból Robert Fico vagy az általa vezényelt csinovnyikok valamelyike kiközösítette a napilapokat, megállapítható, hogy újabb hatalmi visszaéléssel állunk szemben.

Egyszerű és világos a képlet: ahhoz a kincstári pénzhez ugyanis, amelyből a szóban forgó reklámkampány finanszíroztatik, a legutolsó szakadt állampolgártól csak annyival van több köze egy kormányfőnek és sleppjének, hogy megfelelő társadalmi kontroll mellett kezelni hivatott azt. Vagyis az állami költségvetés nem a mindenkori kormányfők pénze. Így aztán természetesen nem is bánhatnak vele úgy, mint saját pénzükkel.

Amit egy magánember bármikor megtagadhat a szófogadatlan kölykétől, a telhetetlen vagy éppen csak engedetlen asszonytól… Ficóék azonban látni valóan a független sajtótermékekkel is úgy bánnak, mint ahogyan saját vásott kölykeikkel és engedetlen feleségeikkel szoktak volt. Holott a normális média a mindenkori hatalommal szemben szükségszerűen engedetlen. Vagyis a tárgyilagos tájékoztatáson túl a mindenkori hatalom ellenőrzése az egyetlen feladata. Azok politikusok tehát, akik képtelenek elviselni, hogy az újságírók nem kívánnak a farkcsóváló kutyáik lenni, elsősorban buták.

Amely állapot önmagában még nem bűn. Ám, ha az efféle politikusok ezért úgy büntetik a médiát, hogy azt önkényesen kizárják egy állami pénzekből finanszírozott közérdekű marketingkampányból, akkor nyilvánvaló hatalmi visszaélésről beszélhetünk. Ami bűncselekménynek minősíthető. De legalábbis olyan erkölcstelenségnek, amelybe hosszú távon csak belebukni lehet. Olyan politikus ugyanis még nem született a világra, aki az általa gerjesztett sajtó elleni háborút megnyerte volna.

És egyáltalán nem csak azért, mert a sajtó emberei eleve bosszúállásra rendezkednek be az önmagukról megfeledkezett, kiskirálykodó politikusokkal szemben. Hanem azért, mert a sajtó soha nem önmagáért való fenomén, hanem a mindenkori olvasókat képviseli. A potenciális választókat. Azokat az embereket, akik bizonyos időközönként szavazatikkal hatalmazzák föl a politikusokat arra, hogy a lehető legtisztességesebben képviseljék, azaz szolgálják őket…