Kukoricásból centrifuga

Ünnepel a BKV, azaz a Budapesti Közlekedési Vállalat: elkapták a 300 000. bliccelőt. Ugyancsak a magyar fővárosban dinnyék tonnáit öntik a térre elégedetlen termelők.

 

A legfejlettebb országok, a G-8-ak élelmiszerválságról tárgyaló vezetői 24 fogásos vacsorát fogyasztottak. Építőmunkások kocsmában kezdik a napot 2-3 felessel, melyet sörrel vagy fröccsel kísérnek le. Efféle komoly és kevésbé komoly hírek, információk kínálnak alapot a Sláger Rádió reggeli Bumerángjában a Bochkor-Boros-Voga triónak, hogy bevallottan elvessék a sulykot, szatirikus-ironikus csavarokkal, hipotézisekkel, el-elkalandozva a szexualitás durvább tartományaiba is, provokáljanak vagy éppen elgondolkoztassanak, miközben a kiindulóponthoz képest egészen máshova, más következtetésre jutnak, mint várnánk. Ehhez gyakran szellemes partnernek bizonyulnak a betelefonálók, beesemesezők. De nem akarom én itt a Bumerángot minősíteni, különben is kinek a pap, kinek a papné, hanem pusztán felidézni belőle egy minapi mozzanatot.

Amikor kiderült, hogy az egyik építkezésen 13 éves gyereket dolgoztatnak feketemunkásként -- nyár lévén, mely a jövedelem- vagy zsebpénzkiegészítő idénymunkák ideje is --, Bochkor Gábor felvetette: mi különbözteti meg az illegális gyermekmunkát a legális diákmunkától? Magyarán, miért ne lapátolhatna egy gyerek, ha önszántából csinálja, s a termete, ereje is megvan hozzá? A részleteket mellőzve, az egyik betelefonáló elmesélte, gyerekkorukban magnót szerettek volna bátyjával, mire az apjuk, itt a nyár, keressétek meg a rávalót. Megkeresték, paradicsomszedéssel. És mekkora volt az örömük! Saját munkájuk eredményét látták a magnóban, melyet mindmáig megőriztek. „16 éves lányom porszívózni nem hajlandó” – jegyezte meg ugyanő. Egy másik úr szintén kedves emléke: tudván, hogy a szülei centrifugát szerettek volna, 13-14 évesen elszegődött kukoricát címerezni. Szívesen dolgozott. És jó érzés töltötte el, hogy ő is hozzájárulhatott szülei vágyának teljesüléséhez. Egy esemes: „kommunista romantikázás”. Inkább kapitalista, nemde?

Ha már istázunk.