Rügyeznek már az új remények!

banic | 2008. július 22. - 09:08 | Vélemény

Ej bizony, hol vannak már azok a hősi idők, amikor itt, ebben az aprócska országunkban vagy százhúsz politikai pártunk és mozgalmunk volt! S nem is akármilyenek – az idősebbek emlékezhetnek még például a Független Erotikus Kezdeményezésre vagy a Sörbarátok Pártjára. 

Az idő vasfoga és főleg a 2005-ös érzéketlen bürokratikus beavatkozás ezek számát drasztikusan megnyirbálta. A szlovákiai politikai színtér sivárrá vált s 2007 elején a bejegyzett politikai szubjektumok száma már alig érte el a negyvenet. Abban a dicstelen időszakban a pártok és pártocskák tömegesen pusztultak ki, mint a dinoszauruszok, csak a roma pártokból szűnt meg vagy tizenhat, nem kevés részüket Fico falta fel, a többit eutanáziával segítették át a másvilágra. Igaz ugyan, akadnak jócskán, akik azt állítják, hogy elég egyetlen párt, sőt néha még az is sok, ám ők nyilvánvalóan nem értik, hogy mire megy ki a játék a kárpáti típusú demokráciában. 

 

Na de úgy tűnik föl, hogy a sötétség kisebb korszaka után szebb időkre virrad. Ha semmi rendkívüli nem jön közbe, Szlovákiában már az ősszel minimálisan három újjal megszaporodik a pártok száma. Noha régi pofalemezekkel. Ami egyebek mellett az is jelenti, hogy létrejöttük után – választások ide vagy oda –  azon nyomban képviseletük is lesz a parlamentben. Például Vladimír Palko Konzervatív Demokratikus Pártjának mindjárt négy képviselője lesz. Ironikusan azt mondhatnók, hogy ez csak valamivel kevesebb, mint amennyi választójuk lesz a legközelebbi választásokon, ám a KDH lelépői, akiknek ez a mozgalom elavultnak tűnt és nem eléggé prűdnek, ezt nyilvánvalóan másként látják. Ki tudja, nem bírnak-e valamilyen titkos információkkal a Vatikánból vagy még ennél is magasabb helyről, amikről mi nem tudunk.  

 

Más világnézeti területen kívánja etablírozni magát Nemcsics, azonban nem világos, miért akar új pártot, amikor továbbra is bírja az egykori parlamenti ANO-t. Viszont ha tényleg elcsípi az SDKÚ-menekült Liškát és talán másokat is, akkor hoppá, máris képviselete van a Nemzeti Tanácsban. Nem akar saját párt nélkül maradni az egykori mečiaristák megszámlálhatatlan tömegéből a nagyszombati megyefőnök, Mikuš sem. De hogy miféle teremtmény lesz az ő bejelentett Új Demokráciája, az talán saját maga sem sejti. Akkor tehát lenne egy új konzervatív, egy liberális és egy fene tudja milyen pártunk. 

 

De nem hiányzik önöknek erről a listáról valami? Helyes! Ne feledkezzünk meg a magyarokról. Amennyiben Simon Zsolt a Csáky – Duray duóval nem bírja ki tovább s az üzletbe beszállna Bugár Béla is, megszülethetne a magyarul beszélő szlovákoknak egy teljesen új pártja a sikeresség nem csekély esélyeivel. A politikai pártok szaporodásának aránya pedig százalékosan meghaladná a hazai össztermelés rekordnagyságú növekedését. 

 

Ľubo Banič

 

 

Címkék: MKP, Robert Fico, SDKÚ