Magyar western

A televíziós csatornák is lazítanak nyáron. Politikai és showműsorokat küldtek szabadságra, melyek ugyan nem hiányoznak, de az ember mégiscsak beépíti némelyiküket napi-heti szokásrendjébe.

 

Ugyanakkor ócska, akciós áron vásárolt műsorokat, sorozatokat hoznak vissza, százszor látott filmeket ismételnek, mint a téli szünetben, nemzeti ünnepeken, nem számít, hogy például az Ovizsaru, a Beverly Hills-i zsaru 1, 2, A kutyám, Jerry Lee 1, 2, 3 régen lejárt lemez, az idők folyamán megkopott fényük, már amelyiküknek volt. Itt-ott azért akad jobb mozi, mint mondjuk Az olasz meló, Mark Wahlberggel, Charlize Theronnal, Donald Sutherland-del a főszerepben. Minthogy meglepetésemre Stan és Pan is felbukkant a múlt héten, eszembe villant, ha már ismétlés ismétlés hátán a nyári hónapokban, és jószerével mind hollywoodi termék, vajon miért nem jelennek meg gyakrabban a képernyőn az amerikai kinematográfia hőskorának örök értéket képviselő burleszkjei, Charlie Chaplin, Harold Loyd, Ben Turpin, Buster Keaton, és igen, Laurel és Hardy néma- és hangosfilmjei, melyek a 21. század emberének, erényeinek és gyarlóságainak is eredeti, szórakoztató és tanulságos tükörképei. Persze lehet, egyedül nekem nincs ilyen filmes csatornám, ezért is igyekszem lecsapni mindenre, ami burleszk vagy groteszk, jusson bár el hozzám a rádión keresztül.

Az MR1-Kossuth mesélte, hogy valahol Zalában másfél éve megszökött a karámból harminc szürkemarha, azóta szabadon kóborolnak a határban. Számuk közben természetes szaporodással ötvenre növekedett. Vagyis, jól él a gulya. Ha a lucernásból kikergetik a gazdák, vonul a kukoricásba. Kilőni nem lehet őket, a magyar szürkemarha védett őshonos állat. Most akadt valaki, aki megvásárolná a gulyát, meg is állapodott többször megbírságolt tulajdonosával, sőt már áll a karám. Csupán a villanypásztor hiányzik. Nincs áram. Pontosabban, csak a földben lehet vezetni, ahhoz meg engedély kell. Tehát egyelőre nyugodtan dőzsölhetnek tovább a marhák, gázolhatnak át mindenen, sehol egy cowboy. Kész magyar western!