Olimpia fröccsel

Amikor ezeket a sorokat írom, a keleti tájakon lecsendesedtek a folyók, visszahúzódtak medrükbe a máskor helyből átugorható patakok.


 
Budapesten helyreállt a rend, melyet ezúttal második világháborús óriásbomba felbukkanása bontott meg, az utóbbi évtizedek legnagyobb kitelepítését idézve elő a magyar fővárosban. De visszaugorva keletre, egészen Pekingig, ott még küzdenek a szmoggal, legyen tiszta a levegő, s terrorelhárító alakulatok gyakorlatoznak, legyen zavartalan az olimpia légköre.

Ne fordulhasson elő az, ami hetvenkettőben Münchenben, ahol ugyan Mark Spitz amerikai úszó a mai napig egyedülálló teljesítményt nyújtva hétszer állt fel a dobogó legmagasabb fokára, vagy ahol számunkra, magyarok számára megszületett a 100. aranyérem Hegedűs Csaba birkózó révén, s ahol oly hosszú futás után végre a versenyek versenyén is aranyat nyert Balczó András -- de ahová az újkori olimpiák történetében először surrant be a terror, halálos áldozatokat hagyva maga után. Azóta meg kellett szoknunk, hogy ami a sportolók nyakában lóg, az nem mindig érem vagy kulcstartó, hanem azonosító kártya.

Természtesen, ez a rádióban – melynek sportadásait Szepesi György, Gulyás Gyula, Szűcs Ferenc felejthetetlen római és tokiói olimpiai közvetítéseinek köszönhetően manapság is gyakran hallgatom – nem látszik. És ha már rádió, az MR-1 Kossuth nagyon készül az olimpiára. A minap délutáni magazinjában, az izzasztó nyári napok mellett a pekingi játékok is inspirálhatták, hogy műsort készítsen a legnagyobb magyar találmányról, a fröccsről. A frappáns kis beszélgetésből kiderült, feltalálója, az első szódavízgyártó gép megszerkesztője, Jedlik Ányos, aki Szímőn született l 800-ban, és hogy ő maga a spritzer /spriccer/ nevet adta a buborékos vízzel elegyített bornak, melyet Vörösmarty Mihály a remekül hangzó fröccsre magyarított. Ebből lett aztán a kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, házmester, tömbházmester, rezzentett, kispermet, nagypermet. Aki pedig lámpást fogyasztana, arra előbb-utóbb némi talajtorna vár, majd lámpással kell keresni.

Jöhet tehát az olimpia!