Két népbutító bolond százat csinál

Barak László | 2008. augusztus 18. - 11:10 | Vélemény

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke minél többször riogatja a szlovák köznépet „a magyar farkassal” annál inkább válik nevetséges pojácává.

Ugyanez vonatkozik a szlovák kormányfőre, Robert Ficóra, akinek a hungarofóbián kívül az energetikai monopóliumok is a „kedvencei“ közé tartoznak. Ő ugyanis a magyarokon kívül rendszeresen hadat üzen az energetikai monopóliumoknak is. Lásd, múlt heti fenyegetőzését, amely szerint, akár az államosítás intézményét is bevethetik az energetikai monopóliumok ellen. Amennyiben, úgymond, a kormányzat túl magasnak ítéli majd az általuk megszabott szlovákiai energiaárakat.

Egyértelmű, hogy mind Slota, mind pedig Fico kiszólásai ahhoz a célközönséghez szólnak, amely az ország legbutább, ezért hülye süketeléssel leginkább befolyásolható választóiból szerveződik. Épeszű, normális embernek ugyanis eszébe sem juthat, hogy, amint Slota szajkózza, bármely mérvadó magyarországi politikus Szlovákia lerohanásán törné a fejét. Ugyanez vonatkozik Fico, a venezuelai fundamentalista kommunista államfőt, Hugo Chavezt megszégyenítő populista mutatványaira, amelyekkel azt szeretné sugallani, hogy az EU keretén belül működő közös piacnak van szlovákiai alternatívája.

Mindennek ellenére érthető, mire megy ki a játék. Slota esetében egyértelmű a magyarázat, lévén, a Szlovák Nemzeti Párt egy meglehetősen együgyű politikai formáció, amely a szlovákiai népességben is egyértelműen identifikálható idegengyűlöletre – különös tekintettel a hungarofóbiára – épül. A Slotával nemzetileg egy húron pendülő Fico népbutítási ágendáját veleszületett kommunista értékrendje, észjárása teszi valamivel változatosabbá.

Azon túl, hogy Szlovákiában mindkét politikai magatartásra meglehetősen sok a vevő, alapkérdés, vajon meddig tűrik a józan ítélőképességű és mérvadó külföldi politikusok azt a kocsmai szintű verbális ámokfutást, amely a két legfajsúlyosabb szlovák populistát jellemzi…

Címkék: Ján Slota, Robert Fico