Ugrásra készen a maticás bandériumok

szilva | 2008. augusztus 21. - 09:43 | Vélemény
Mi normális szervezet vagyunk – jelentette ki szerdán Stanislav Bajaník, a Matica slovenská szóvivője.

Aki mellesleg évtizedek óta szóban a magyarsággal való együttélés fontosságát szajkózza, miközben tetteivel a gyűlölködést és a szlovák nacionalizmust szítja. Tegnapi kijelentése ugyanebbe a szégyenletes kategóriába tartozik.

Ugyanis normális országban nem a többséget, hanem a kisebbséget védik, nemzeti azonosságuk megőrzését segítik a különböző intézmények. Szlovákia Robert Fico hatalomra jutása óta már nem tartozik olyan kategóriába, mert a Matica slovenská kulturális szervezetet olyan tevékenységre ösztönzi, és egyre több költségvetési pénzzel ösztönzi, amelyet cseppet sem mellesleg, állami intézmények végeznek. A szlovák kulturális szervezetnek van történelemtudományi részlege, ahol nagyon kevés kivételtől eltekintve nívótlan és a tényekkel köszönő viszonyban sem levő fércmunkák és propagandaszövegek születnek (többek között Jozef Tiso háborús bűnösről). Nyelvészkedéssel is foglalkoznak, holott létezik és eredményesen tevékenykedik a Ľudovit Štúr Nyelvtudományi Intézet. Mindezek a pótcselekvések méltatlanok a nagy múltú és tiszteletet parancsoló hagyományokkal rendelkező Matica slovenskához. Robert Fico most a temérdek állami támogatás fejében kiadta a legújabb jelszót: Drang nach Süden! Vagyis nyomuljatok délre! Öntsetek lelket az ottani polgárokba, biztassátok, erősítsétek őket ­– sugalmazta nemrég Túrócszentmártonban. Az érintetteknek erre semmi szükségük, mert köszönik, jól vannak. Egymással is.

Ha gondokról kellene szólni, akkor bizony a szlovákiai magyarság fogyásáról, a kisvárosokban csökkenő arányszámukról, több magyar tannyelvű iskola létszámának csökkenéséről, a vészesen eltünedező magyar nyelvű információs táblákról kellene beszélnünk. Emiatt azonban nyilván nem fáj a maticások feje. Ők a Szlovák Délért - Együtt Élünk Mi Itt elnevezésű civil szerveződés megalakításával  és működtetésével mindenáron szlovák sérelmeket akarnak felmutatni, mondvacsinált (ha egyáltalán léteznek ilyenek) ügyeket, személyi panaszokat dramatizálni, ország-világ elé tárni. Ezért indulnak vizslatni, szimatolni, a busás zsoldot megszolgálni. Ugrásra készen a Matica bandériumai, szabadcsapatai, vizslató emberei. Indulnak ismét feszültséget és gyűlölködést szítani Dél-Szlovákiában. Minderre nemcsak Ján Slota, hanem a jelek szerint az egypárti hatalomról álmodózó, vagy csupán a Szlovák Nemzeti Párttal bratyizni óhajtó Robert Fico is igényt tart.

Csak a szlovák választópolgárok állíthatják meg őket. Ha végre kinyílik a többség szeme, vagyis nem kábulnak el a nacionalista és populista szirénhagjaiktól. Aggódva kérdezgetem önmagamtól: belátható időn belül elképzelhető ilyen gyökeres változás Szlovákiában? A reális helyzetet és a harmatgyenge ellenzék semmittevését és pótcselekvéseit szemlélve csüggedten mormogom, hogy 2014 előtt aligha. Bárcsak tévednék...