Megélhetési magyarfalók

Barak László | 2008. augusztus 22. - 13:04 | Vélemény

A szlovák nacionalisták Szlovák Délvidékért – Együtt élünk itt elnevezésű polgári társulása megalakulását vélhetően leginkább a szlovák költségvetési pénzek bezsebelésének szándéka motiválja.

A Dél-Szlovákiában élő szlovák anyanyelvű és kultúrájú emberek megmentése ugyanis olyan nonszensz, mintha valakik azt a célt tűznék ki maguk elé, hogy a fókáktól kell megmenteni az eszkimókat. Minden lehetséges persze, csak egy kicsit drágább. Vagyis, ha a jelenlegi szlovák kormányzat hajlandó pénzt áldozni arra, hogy valaki fából vaskarikát gyártson, akkor nyilván akadnak ilyesmire is vállalkozók.

Kivált, ha évek óta abból élnek, hogy utálják a szlovákiai magyarokat. Merthogy a szóban forgó egylet majdani létezésnek lényege, hogy a dél-szlovákiai magyaroktól kell megmenteni a velük együtt élő szlovákokat...

A csallóközi Misérden (Dunajská Lužná) élő Stanislav Bajaník a Matica Slovenská alelnökeként mintapéldánya a megélhetési nacionalistáknak. Ugyanis vélhetően egy ágrólszakadt gatyarohasztó lenne, ha nem lennének Szlovákiában magyarok. Akiket vele ellentétben, ahogy mondani szokás, nem a vonat hozott Dél-Szlovákiába. Jellemzően ezért cinizmus arról beszélnie, hogy bármiféle veszély fenyegetné a dél-szlovákiai népességet. Hiszen, ha valóban vészhelyzetben lennének, eszükbe sem jutna együtt élni a magyarokkal. A dél-szlovákiai szlovákok normális többségének persze eszébe sem jut, hogy bármiféle veszélyben lenne. Azon a néhány politikuson és nemzeti mozgalmáron kívül, akik arra építik közéleti és személyes egzisztenciájukat, hogy immár a szlovák kormány zsoldosaiként keressék az ellenséget ott, ahol nincsen, nem volt és nem is lehet... Sőt, ha nincsen ellenség, megteremtsék azt. Részben a saját hülye fejükben, nem kevésbé pedig azok között a magyarok között, akik kizárólag a szlovák nacionalisták miatt utálkozhatnak a szlovákokkal szemben.

Erről szól tehát a jelenlegi szlovák kormányzat nemzetvédő programja, amit Robert Fico hirdetett meg a minap Martinban, a Matica slovenská megalkulásának jubileuma alkalmából. Amelynek elsőrendű teendőjeként a szlovák kormányfő fokozott dél-szlovákiai aktivitásra buzdította a lelkes összegyűlt publikumot…

Nem kizárt, sőt, hogy Fico mozgósító sóderét kizárólag a politikai haszonlesés motiválta. Csupán” a szlovák vérnacionalisták szavazataira ácsingózva lázított, egyszersmind kormányzati pénzügyi támogatást is kilátásba helyezve. Bajaníkék pedig mivel "csak" élni kívánnak a felkínált lehetőséggel, nyomban kapcsoltak is, miként lehet lehívni a szóban forgó pénzt s döntöttek a „szlovák délvidéket” istápoló egylet megalapításáról.

Ennyivel el is intézhetnénk ezt az átlátszó spekulációt, ha nem mutatna túl önmagán. Ha igenis nem gerjeszthetne vészhelyzetet Dél-Szlovákiában. Lásd, azt a szlovák fiatalok körében végzett legújabb közvélemény-kutatást, amelynek eredménye szerint a tizenöt éves szlovákok többsége úgy gondolja, Szlovákia kizárólag a szlovákok országa, meggyőződésük továbbá, hogy a magyaroknak csak otthon, szabadna magyarul megszólalniuk... Ez a vegytiszta idegengyűlölő szemlélet viszont korántsem a szerencsétlen kamaszok hibája. Sokkal inkább gátlástalan a közéleti tényezőké, főként Robert Ficóé. Aki szavazatmaximálási szándékból uszítja és hizlalja a Bajaník-féle megélhetési magyarfalókat.