Gašparovič a köznép hülyeségét teszteli

Barak László | 2008. szeptember 3. - 11:05 | Vélemény
Nézőpont kérdése, hogy a tárgyilagos külső szemlélő elszomorodik-e, avagy dührohamot kap, ha egy ország legmagasabb rangú közjogi méltósága gátlástalanul a közemberek szemébe hazudik.

Érzelmek nélkül sajnos akkor sem lehet az ilyesmit megúszni, ha köztudott, hogy a napi politika eszközrendszerének természetes velejárója a permanens hazudozás, az előre megfontolt szándékkal elkövetett csúsztatások, magyarán a politikai haszonlesés motiválta népbutítás. A köznépre ugyanis valóban jellemző, hogy megeszi a legordenárébb hazugságokat is…

A szlovák államfő, Ivan Gašparovič minapi kiszólása, amely szerint Szlovákia számára a legnagyobb szerencsétlenség a privatizáció volt, azért minősíthető vegytisztán sunyi népbutításnak, mert köztudott, hogy a rendszerváltás után elkövetett szlovákiai vadprivatizációt végrehajtó politikai szélhámosok egyike, de legalábbis egyik legprominensebb cinkosa épp ő maga volt annak idején. Lévén, l992-től 1998-ig, vagyis a Vladimír Mečiar fémjelezte HZDS színeiben házelnökként posztolt a szlovák parlamentben. Ilyen minőségében tehát mindabban a mocsokban, amely a kliensi alapon végrehajtott mečiari vadprivatizációt, vagyis az állami vagyon tekintélyes hányadának sógor-koma alapon történő eltapsolását jellemezte, Gašparovič is épp oly intenzíven dagonyázott, mint az őt a házelnöki tisztségre jelölő párt, a HZDS kötelékében randalírozó elv- és tettestársai.

Ezért aztán Ivan Gašparovičnak most sokkal inkább kussolnia kellene a privatizáció minősítésének tárgykörében semmint a privatizáció ellen kampányolnia. Csak azért, mert arra épít, hogy a köznép általában feledékeny, vagyis hülye, tehát 2009-ben majd csont nélkül újra államfővé választja őt.

Ami egyébként sajnos egyáltalán nem kizárt, hiszen az 1992 és 1998 között a privatizáció jogcímén elkövetett tolvajlás voltaképpen törvényes keretek között történt. Haszonélvezői közül legalábbis senki nem került rács mögé…!

A palira vett, a buliból kihagyott köznép pedig a tudatos és persze kizárólag verbális baloldali, leginkább a jelenlegi kormányfő, Robert Fico által sulykolt privatizációellenes propaganda eredményeképpen immár mindenekelőtt a Dzurinda-féle kormányzatok nyakába varrja mindennapi gazdasági problémáit. Nem kevésbé azt a tényt, hogy annak idején nem fért oda a vályúhoz... Holott Szlovákia gazdasági felemelkedése az általuk elkövetett valamennyi hiba ellenére kizárólag az 1998-tól 2006-ig regnáló Dzurindáéknak köszönhető. Nem pedig Mečiarnak, Gašparovičnak és társaiknak, akik anno a szlovák gazdasági középosztály állami segédlettel történő megteremtése jogcímén fosztogatták, játszották saját kezükre az állami, vagyis az adófizetői vagyont...

Címkék: Ivan Gašparovič