„Kurva magyarok“ és „buta tótok“

Barak László | 2008. szeptember 25. - 14:40 | Vélemény
Ha valaki azt állítja, hogy Szlovákiában tombol a magyargyűlölet, sokkal inkább téved – nem mindegy, célirányosan-e, avagy tájékozatlansága okán – mintha másvalaki az állítja, Magyarországon a népesség túlnyomó része lenézi, semmibe veszi a szlovákokat.

Az utóbbi állítást alátámasztó közvélemény-kutatási adat ugyan nem áll rendelkezésre, ám e sorok írója, amint nyilvánvalóan sokan mások, számtalanszor tapasztalta baráti, üzlettársi, de akár futó magyarországi kapcsolatai során is azt a lesajnáló kultúrfölényt, amellyel általában a szlovák embert és a népességet en bloc illetik.

Ugyanígy vélekedik egyébként számos szlovákiai magyar is, tekintet nélkül arra, hogy értelmiségi-e vagy éppen alulművelt individuum az illető. „Ugyan már, mit ugrálnak a szlovákok, sehol sem voltak még, amikor mi magyarok domináns európai nemzet voltunk már“ – így az elegánsan ítélkező felsőbb rendű magyar. Vagy: "Mit akar a tót, hiszen a könyvtárban a magyar irodalom legjelesebbjeinek művei is legalább két hatalmas polcot töltenek be, a szlovákok meg elférnek egy nyikhaj rekeszben“... Ugye ismerős a duma, egészen a „buta tót“ vagy „a tót nem ember“ kiszólásokig bezárólag. Amelyek replikái, a „kurvi maďari“ (kurva magyarok), a maďari za Dunaj“ (magyarok a Duna túloldalára). Nem kevésbé pedig a látens és nyílt, akár célirányosan intézményesített hungarofóbia...?

Márpedig, amíg ez így lesz, hiú ábránd marad, hogy a két nemzet politikusainak ágendáiból, a mindennapi közbeszédből kivesszenek, de legalább egy "viszonylag normális" európai szintre süllyedjenek a nacionalista felhangok, a tudatos és kölcsönös ellenségkép-gyártás metódusairól nem beszélve.

Ennyit arra a kérdésre válaszolva, hogy meddig tart még és mennyi ideig lehet még effektív a két nemzet hivatalos szembeállítása vagy ama ostoba kényszerképzet, hogy minekünk itt a 21. században 19. és 20. századi vélt, de akár valós sérelmek/érdemek alapján egymással szemben kell megfogalmazni önmagunkat…