Politikai prostivá züllesztik a Magyar Koalíció Pártját?

szilva | 2008. szeptember 28. - 11:10 | Vélemény
Nem tudom eldönteni, hogy Csáky Pál valóban elveszítette-e a józan ítélőképességét vagy pedig nagyotmondásaival akarja magára felhívni a figyelmet.

Látszólag mindkét változat elképzelhető az elmúlt napi megnyilvánulásai alapján.

Időrendi sorrendben kezdem, vagyis a Magyar Hírlapban szeptember 22-én megjelent interjúban, amelyben az MKP elnöke többek között kifejti: „A Magyar Koalíció Pártjának fel kellene tennie a kérdést saját magának, hogy valóban csak velük ( a jelenlegi ellenzékkel – Sz.J.megj.) tudunk-e együttműködni az elkövetkezőkben. Ez azt jelenthetné, hogy borítékolhatjuk a választások elvesztését és négy évig újból ellenzékben leszünk. Vagy másik alternatívaként inkább próbáljuk meg a politikai térfél közepén maradva több irányba megmutatni szabad vegyértékeinket, és kemény tárgyalássorozat után esetleg másokkal is együttműködjünk.” Csáky érvelése elvben elfogadható, hiszen ha a politikai tömörülés vezetése és tagsága nem mazochisták gyülekezete, akkor nyilvánvalóan kormányzati pozícióba törekszik. Ugyanis programját, céljait leginkább igy valósíthatja meg. Ám a konkrét politikai helyzetet ismerve, felszisszen a polgár: Vajon kivel akar a két szlovák konzervatív, úgy-ahogy demokratikus párt ellenében szövetkezni Csáky? A populista, de szocdem mázzal hencegő Ficóékkal? Mečiarékkal? Rémálmaiban talán Slotáékkal? Netán az utóbbi kettő nélkül, csak a Smerrel? Ezt a változatot egyébként az európai szocialisták is szorgalmazzák, csak nem tudom, mit szólnak ehhez az Európai Néppárt vezetői, tehát az MKP brüsszeli partnerei? Csupa kérdőjel, nem alaptalanul. Mert még Robert Fico pártjával sem lehet legalább olyan szinten visszaállítani a demokratikus viszonyokat, mint amilyeneket az előző kabinet regnálása idején már megtapasztaltunk.

Mindezek ismeretében egyáltalán nem túlzás, hanem szégyenteljes tény, amit Miroslav Jureňa exminiszter, Mečiar jelenlegi legfőbb bizalmasa állított a minap: „Az MKP nincs kormánykoalícióban, de oppozícióban sem. Ők diszpozícióban vannak” – közölte gúnyosan. Értsd: ha kell, hát kisegítik a kormánykoalíciót. Egyszer ugyan helyesen tették, amikor szavazataikkal hozzásegítettek a lisszaboni szerződés szlovákiai ratifikálásához, de ez a bölcs lépésük még nyilván nem jogosította volna fel a kormánypárti – számos korrupcióval gyanúsított – politikust ilyen megalázó kijelentésre. Sokat tudhat különböző háttéralkukról, amelyeket a két volt szlovák partner, főleg Mikuláš Dzurinda és Ivan Mikloš sűrűn emleget.

Maradjunk még egy pillanatig az idézett Csáky-interjúnál. Ha komolyan gondolta, amit mondott, akkor vajon miként magyarázható szombati dunaszerdahelyi kijelentése, amikor Tőkés Lászlóval együtt autonómiáért kardoskodott. Igaz, hozzátette, hogy kulturális és oktatásügyi autonómiára meg valamiféle szlovákiai kisparlamentre gondol, de... Úgy tudom, hogy nem is olyan régen született olyan döntés az MKP vezetőségében, hogy nem autonómiát, hanem kulturális és oktatásügyi önkormányzatiságot emlegetnek, mert igy nem hergelik a kifejezéstől is irtózó, történelmi tapasztalataik miatt is gyanakvó (Jozef Tiso is autonómiát emlegetett, miközben önálló Szlovákiára gondolt...) szlovákságot. Csákyt szombaton elkapta a hév vagy nem akart gyávábbnak tűnni Tőkés Lászlónál.

Most tegyük mérlegre az MKP elnökének e két megnyilvánulását. Vajon miként akar szövetkezni két év múlva, mondjuk, Ficóékkal, ha nagydobbal megy verebet fogni, vagyis autonómiát,akármilyen típusút emleget? Holott a legtöbb politikai célt csak célirányos tárgyalásokkal lehet elérni, nem pedig úgy, hogy összevissza fecsegünk. Csáky Pál sajnos, ezt teszi, s nem először. Tulajdonképpen mindegy, milyen szádnékkal.

Bugár Béla pártelnökként távolról sem volt tökéletes. Nem vagyok a fogadatlan prókátora, mégis felidézem, hogy volt egy vitathatatlan erénye. Szavának hitele, politikai és morális súlya volt. Ennek köszönhetően a Magyar Koalíció Pártjának is. Utódja viszont a locsogásaival hiteltelenné, már-már politikai prostivá zülleszti a Magyar Koalíció Pártját, amely hétről hétre veszít potenciális koalícióképességéből. Aki nem hiszi, nézze meg a pártok legújabb népszerűségi listáját. S aki még ezután is tamáskodik, az tekintsen bele a Fórum Kisebbségtudományi Intézet, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia néhány napja publikált adataiba, amelyek arról tanúskodnak, hogy az emberek egyre inkább elfordulnak a politikától. Mind több hazai gyalogpolgár pedig a Magyar Koalíció Pártjától. Ami Csáky Pál és a jelenlegi pártvezetés felelőssége. Két év múlva pedig a bizonyítványa lesz.

Címkék: Csáky Pál, MKP