Csáky meglátta Fico szemében a szálkát…

Barak László | 2008. október 2. - 18:40 | Vélemény
Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, miután a szlovákiai sajtó rajta kapta Tőkés Lászlóval múlt héten abszolvált dunaszerdahelyi légyottján, eltűnt, mint Petőfi a ködben... Hogy aztán szerdán az MR1 Kossuth Rádióban tűnjön fel.

Csáky a rádiónak adott interjúban Róbert Ficóról beszélt, annak Die Welt számára adott interjújáról és, minő véletlen, a Kárpát-medencei Autonómia Tanács szellemi atyjával és annak jelenlegi elnökével, Tőkés Lászlóval folytatott informális megbeszéléséről is nyilatkozott.

Holott az utóbbi találkozó után kirobbant botrányt követően csupán az MKP szóvivője által jegyzett nyilatkozatokban értekezett a szlovákiai média képviselőivel. Akik mindegyike azt firtatta volna, mi motiválta őt abban, hogy egy olyan autonómiatervezetről nyilatkozzék, amelynek pártja vezetőségében nincsen hivatalos visszaigazolása. Mi több, a szlovákiai magyar köznép sem igen álmodozik autonómiáról… Továbbá, ha ennek ellenére mégis az autonómiáról tárgyalt partnerével, utólag miért tagadta le azt? Miközben a szóban forgó tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón jószerével semmi máról nem beszélt, mint arról, miként képzeli el ő és pártja politikusai(sic!)  a szlovákiai magyarok önrendelkezését, az esetleges területi autonómiáig bezárólag…

Mindegy most már, ami történt, megtörtént. És hát, ugye, ami a lényeg, bebizonyosodott, hogy a pártelnököt nem nyelte el a föld. Nem menekült el a süllyedő hajóról, mindössze az anyahajóra, vagyis izé, az "anyaországba" ruccant át, mint mindig, amikor sebeket kell nyalogatni. Hogy ugyanakkor némi bizonyítvány-magyarázatra is sort kerítsen. Ficót meg annak rendje-módja - és kétségkívül "érdemei" szerint - Magyarországról üzenve lehordja. Egyszersmind, mintha csak úgy mellékesen, megismételve - immár magyar felségterületen is - azt a hazugságot, amely szerint ő, mármint Csáky, mindössze két mondatot váltott Tőkés Lászlóval ominózus autonómia-elképzeléseikről(sic!). Ki érti ezt…?

Pedig Csáky például a szóban forgó interjúban igencsak jól látja Fico szemében a szálkát...! Íme: „Robert Fico belső tulajdonságait kell szemügyre vennünk, amikor ezeket a jelenségeket (értsd, Fico szlovák-magyar viszonyt érintő vitatható kijelentéseit – BL. megjegyzése.) elemezzük. Ennek talán két összetevője van, amit érdemes figyelembe venni. Az egyik az, hogy most már kétéves miniszterelnöki múlttal a háta mögött elmondhatjuk, hogy sajnos megmaradt azon a provincionális vidéki politikusi szinten, ami valószínűleg volt, és nem érzi azt, hogy miről szól az európai politika, és miről kellene szólnia a modern XXI. századi politikának.“ ... „Robert Fico számára a jelek szerint sokkal fontosabb az, hogy mit mondanak róla egy vidéki kiskocsmában, mint az, hogy mit mondanak róla Brüsszelben vagy Európa más fontos városaiban“...  – így Csáky.

Nos, kedves olvasó, tessék megpróbálni Robert Fico nevét Csáky Páléval helyettesíteni az idézett jellemrajzban…