Trágár magyar

Egy-egy „basszus” már szinte üde színfoltként hat ebben a trágár magyar nyelvtengerben, melynek hullámai természetesen átcsapnak a tévékészülékek képernyőjén...

Pista bácsi mesterember volt a javából. Nem romolhatott el gép a kórházban, a kórház fűtőházában, mosodájában, konyhájában, de még a műtőjében sem, melyet meg ne tudott volna javítani mindig olajfoltos overalljában, elmaradhatatlan barna micisapkájában. Hogy káromkodott hosszan és cifrán, amikor valamelyik rozsdás csavar megmakacsolta magát?! -- istenem. Élveztem minden vele töltött percet, miután frissen érettségizett fűtőházi munkásként, olykor a segédkarbantartó rangjára emelkedve, segíthettem neki. Csodáltam, ahogy dolgozik, a precíz munkát, s mit tagadjam -- bár igyekeztem leplezni előtte --, szórakoztattak a már említett verbális produkciói, melyet a méreg hozott ki belőle. Mondom, embert káromkodni olyan színvonalon, amilyenen Pista bácsi tudott, sem azelőtt, sem azóta nem hallottam. De mindig csak munka közben ömlött belőle a durva szavak folyama, azon kívül, a nyílt utcán, társaságban vagy hölgyek előtt enyhén illetlen kifejezés sem hagyta el a száját soha.

Igaz, ő nem volt miniszterelnök, parlamenti képviselő, sem celeb. Hozzá kell tennem, ez utóbbi fogalommal jelölt emberfajtáról akkortájt mégcsak nem is hallottunk, most meg velük vannak tele némely magyar kereskedelmi csatornák is már kora délutántól türelmi zónaként funkcionáló stúdiói, a közeghez illő szókinccsel. De végeredményben mindegy, milyen műsorban szerepelnek, hogy otthon-e vagy külföldön, Kolumbiában vagy argentin dzsungelben, pontosan tudjuk, a sípolós vagy sima radírozás mit próbál elfedni. Egy-egy „basszus” már szinte üde színfoltként hat ebben a trágár magyar nyelvtengerben, melynek hullámai természetesen átcsapnak a tévékészülékek képernyőjén, a lakásokon keresztül elérik a nyílt tereket, s a szenny, mint tudjuk, ragadós. Pláne, ha okkal, ok nélkül példaképpé medializált-sztárolt figurák szájából ömlik.

Azt hiszem, igaza van Hofinak: magyar ember rosszul érzi magát, ha nem szaros a szája. Mit sem számít, hogy milliók, köztük gyerekek előtt. Ez alighanem Pista bácsinak is sok volna.