Csatát nyert az MKP és a józan ész

szilva | 2008. október 29. - 14:24 | Vélemény
A Smer-SD egyelőre nem hódolt be teljesen Slotáék primitív magyarellenes asszimilációs törekvéseinek.

Mára oda jutott Szlovákia, hogy polgáraként már az európaiság, sőt: a józan ész legkisebb sikerének is örülni kell. Normális országban természetes állapot, hogy főleg szóban és tankönyvekben mindenki az anyanyelvén használja a helység-és a földrajzi neveket. Csak nálunk nem nyugszanak bele ebbe, amióta a Szlovák Nemzeti Párt a kormányba, Ján Slota egyik csicskása, Ján Mikolaj pedig az oktatási tárca élére került. Ezek után kellemesen lepődtem meg a Smer-SD képviselőinek és néhány szlovák ellenzéki honatya tisztességén, akik nem dőltek be a nacionalista hőbörgésnek, s második olvasatba utalták a Magyar Koalíció Pártjának törvénymódosító javaslatát, amely jogi normában rögzítené, hogy a nemzetiségi iskoláknak kiadott tankönyvekben a növendékek anyanyelvén kell feltüntetni a helységneveket, s csak utána, zárójelben szlovákul.

A szerda déli szavazáson csatát nyert az MKP és az európai minimum. Főleg a fentebb említett szlovák képviselők jóvoltából, akik nem dőltek be a sovén hőbörgéseknek és törekvéseknek, s akiket egyre több szlovák értelmiségi is támogat ebben az ügyben. Még nem világos, hogy a legerősebb kormánypárti képviselők támogató szavazata mennyiben volt taktika következméyne és mennyiben meggyőződés eredménye.

„Életet nyer, ki időt nyer“ - tartja a népi bölcsesség, amely ebben az esetben is bebizonyosodhat. Mert az nem vitás, hogy a szakbizottságokban és majd decemberben, esetleg januárban – a második és a harmadik olvasat megvitatásakor – kemény háttéralkudozások és politikai csaták várhatók. Mindenképpen reményt keltő azonban, hogy a Smer-SD egyelőre nem hódolt be Slotáék primitív magyarellenes asszimilációs törekvéseinek. Nyilván nem mellékes számukra, miként vélekednek a legújabb ostoba pozsonyi csatáról, a keveréknyelven kiadott szellemi selejtről, vagyis a Mikolaj-féle tankönyvekről Brüsszelben, főleg az európai szocialisták frakciójában. Jó érzés tapasztalni azt is, hogy az MKP vezetésében azért továbbra is akadnak olyan politikusok – Berényi Józsefre, Bárdos Gyulára, Szigeti Lászlóra és ebben a vitában Andruskó Imrére is gondolok -, akikkel szóba áll, tárgyal a kormánypártiak és az ellenzékiek többsége, ráadásul oda is figyelnek észérveikre.

Kivéve Ján Slotát, Vladimír Mečiart és - Mikuláš Dzurindát, valamint közvetlen kiszolgálóit. Az előző két alak viselkedése nem meglepő. Tulajdonképpen a józan ítélőképességét egyre inkább elveszítő volt kormányfőé sem. Ugyanis a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) a jelek szerint olyan görcsösen ragaszkodik a pártfunkciójához és olyannyira haragszik a lisszaboni szerződés ratifikálása óta az MKP vezetőire, hogy felfuvalkodott, sértődött mitugrászként egyre több politikai öngólt lő. Szerda délben – azzal, hogy nem támogatta az MKP javaslatát – talán az eddigi legnagyobbat vitte be önmaga ellen.Most már csak az a kérdés, hogy visszatalál-e pártjával együtt a józan együttműködés politikájához, hiszen az SDKÚ és az MKP egyaránt az Európai Néppárt tagja, miként a szlovák kereszténydemokraták (KDH) is.

A szlovák nacionalizmus és a minimális európaiság közötti küzdelem még nem ért véget. Nagy nyomásnak lesz kitéve a Robert Fico vezette Smer-SD, elsősorban Slotáék, de mások részéről is, akik majd dühödten bizonygatják, hogy mégis csak van valami háttéralku a legerősebb kormánypárt és az MKP között, amit sok naív szlovák el is hihet. Robert Fico most tehetné meg az első lépést a tényleges szocáldemokrácia irányába, amennyiben kerek-perec leszögezné, hogy ez a baloldali politikai erő nem támogathat, mert elvben és gyakorlatban egyaránt ellenzi a szélsőséges törekvéseket.

Az elkövetkező két hónap különösen fontos lesz Szlovákiában. A hazai magyarok, de valamennyi szlovákiai demokrata számára. Kiderülhet, hogy mennyire mételyezte meg Ján Slotáék primitív magyarellenessége a szlovák képviselőket. S mennyien találnak magukban kellő kurázsit ennek a veszedelemnek a feltartóztasára. Azzal is, hogy megfékezik Mikolajék ostobaságait.