Mini meg a mega

Bodnár Gyula | 2008. október 31. - 14:57 | Vélemény
A Megasztárban a szépen hangzó tehetségkutatás csupán ürügy a sztár-, illetve celebgyártás folyamatában,

Jobban kellene tisztelnünk a gyerekeket, s jobban vigyázni rájuk, ahelyett például, hogy felnőtt műsorokban „jaj de aranyoskákat” kreálunk belőlük a képrenyőre. De hát a televíziós kereskedelmi csatornák némely fajtájának, mint tudjuk, semmi sem drága, a pénzért átgázolnak minden illemszabályon, erkölcsi normán. Ezzel nem mondok újat, mint ahogy azt is csak megerősíteni szeretném, hogy az én szememben, ha úgy tetszik, értékrendem szerint bizonyos értelemben bűncselekménynek számít, ha gyermeket szerepeltetnek esti főműsorban. Gyermekkereskedelemnek tekintem, mely annyiban különbözik a valóditól, hogy ez a média piacán zajlik.

Mindegy, hogy a gyarló szülők beleegyezése nyomán, vagy egyenesen ők lökdösik a kamerák elé csemetéiket. Mint a tehetségkutató versenynek kikiáltott Megasztárban, ahol egyébiránt egész másról szól a nóta. A szépen hangzó tehetségkutatás csupán ürügy a sztár-, illetve celebgyártás folyamatában, a „legenda” negyedik – nem véletlenül ismét maratoni – folytatásában, de ezt hagyjuk. Hogy kelendőbbek legyenek a tizenhárom-tizennégy éves csitrik, szemmel láthatóan minden porcikájukban még az ő gyermeki testükből is érett, erotikus kisugárzású nőt próbál faragni a kreatív producer, designer, stylist, akárki. Felcicomázzák, flitterekkel, fűlbevalókkal, frizurakölteményekkel tuningolják külsejüket, sminkelik-festik át arcvonásaikat, hogy szalonprostituált megirigyelhetné őket.

Ezt a fajta, gyermekekkel űzött, a sztárság ígéretével kecsegtető, ideig-óráig tartó csillogó játékot – üzletesdit -- nem legitimálja számomra semmilyen nyugati példa, de még a leánygyermekek Amerikában divatos szépségversenye sem. A pedagógiai, lélektani, egészségügyi okokon kívül azért sem, mert részben idevezethető vissza azoknak az angol nevekre keresztelt moderntánc-csoportoknak az elszaporodása tájainkon, amelyekben felnőttek vezetésével amerikai rap zenére csöppnyi leányok villogtatják csupasz köldöküket, rázzák vékonyka popsijukat, vágják magukat erotikus pózokba. Túl a jó ízlés határán, minimum. Nem gyermeknek való vidék.





Címkék: Megasztár