Erőfitogtató megfélemlítés

szilva | 2008. november 2. - 07:34 | Vélemény
Szégyen és gyalázat, amit a rohamrendőrök a DAC - Slovan mérkőzés 18.percében vagy tíz percen keresztül műveltek.

A DAC – Slovan élvonalbeli labdarúgó mérkőzésről nincs sok mondanivalóm. Aki nem vak, láthatta, hogy rutinosabb, összeszokottabb a vendégcsapat. Kiderült az is, amitől mindig tartunk, vagyis hogy a hazaiak védelme pontrúgások után a levegőben sebezhető (első gól), a földön is kapkod (második labda a hálóban) és irtózatosan lassú (harmadik és negyedik vendégtalálat). Csak Novota és Pinte üti meg a Corgoň-ligás színvonalat. Bebizonyosodott, hogy talán Nlend és a vitatható körülmények között letiltott Kweuke kivételével a többi vendégjátékossal legfeljebb középcsapat lehet a DAC, ami azért az első közös idényben nem lebecsülendő eredmény lenne.

Nyilvánvalóan a jelenlegi hazai csapatnál sokkal jobb együttes is nehezen győzött volna, mert a Slovant ebben a szezonban majdnem mindegyik bíró valósággal pátyolgatja, Mario Vlk játékvezető szombaton már akkor is sípolt, ha valamelyik hazai játékos csak rálehelt az ellenfelére, Slyško partjelző pedig azonnal lengetett, amint Nlend az első percben gólhelyzetbe került, holott nem volt les. Mégis, mindent összevetve:viszonylag könnyen nyertek a vendégek.

Sokkal több izgalom akadt az utcán és főleg a nézőtéren. Kezdetben pártatlannak tűnt a rendőrség, mert határozottan megfékezte a stadionban levő DAC-titkárságot dobáló vendéghulligánokat, s leteperte azt a Slovan-drukkert is, aki a meccs előtt be akart futni a játéktérre. Aztán úgy gondolták, hogy ideje lesz egyenlíteni: a 18.percben a Slovan-szektor felől repültek a pályára a füstbombák, a kommandósok mégis a hazaiak és a magyarországi szurkolók szektorába rohantak be, majd brutális ütlegelésbe és kiszorításba kezdtek. Stanislav Jankovič, a mintegy ezer személlyel felvonuló rendőrök parancsnoka – aki egyébként az országos rendőrfőkapitány első helyettese – a szünetben azzal magyarázta felháborító cselekedetüket, hogy előzőleg néhány Fradi-szurkoló kövekkel dobálta őket és sértegető kézmozdulatokat mutogatott feléjük. A túloldali tribünről, ahol jómagam is ültem, ebből semmi sem látszott, s mindezt azok is cáfolták, akik szenvedő alanyai voltak a majdnem még nagyobb tragédiába torkolló, sok sérülést okozó beavatkozásnak.

Több okom is van arra, hogy előre eltervezett rendőrakciót feltételezzek. Ugyanis demokratikus országokban minden hasonló fellépést videón rögzítenek. Nem tudom, a rendőrök Dunaszerdahelyen készítettek-e ilyet. Az akció parancsnoka erről a szünetben nem volt hajlandó nyilatkozni, holott ez a felvétel perdöntő lehetne. Úgy vélem, hogy főleg a fradisták és magyarországi kemény mag, részben pedig a hazai szurkolók megfélemlítését célozta a kommandósok rohama. Hadd lássák, ki az úr itten, kinek szabad szinte mindent, s kinek csaknem semmit. Nem a hőbörgő, Kitarás feliratú, nemzeti színű sálat viselő, trianonozó, hőbörgő anyaországi hólyagokat mentegetem, hanem a tisztességes, vétlen hazai és magyarországi szurkolók védelmében írtam le az előző mondatot. Mert szégyen és gyalázat, amit a kommandósok a mérkőzés 18.percében vagy tíz percen át műveltek, amikor válogatás nélkül mindenkit püföltek, lökdöstek, holott a vétkeseket – ha valóban voltak – nagyobb balhé nélkül kiemelhették volna. Ahogy például a dobálózó slovanistákkal az utcán korábban megtették.

Ostromlott város képét mutatta szombaton Dunaszerdahely. Aki csak kiment az utcára, rendőrkordonnal, utcalezárásokkal találkozott, ami ilyen esetben indokolt rendőri intézkedés. Még akkor is, ha sok kellemetlenséggel járt. Mert a lelátón, az utcákon tombolt  a Slovan-szurkolók primitív nacionalizmusa, ostoba magyarellenessége, amelyre olykor higgadtan, néhányszor azonban ugyancsak sértően reagált a DAC-tábor. Bizony nagyon rövid időre felcsattant a "slovenské kurvy" skandálás is. Legyünk őszinték: ez is előfordult szombaton. Primitív megnyilvánulásokra nem kellene hasonló szinten válaszolni, bármennyire is feldühödik az ember. Ugyanakkor szép és látványos volt a hazaiak koreográfiája, tetszett a kitartó, lankadtlan biztatásuk. A vége felé már a vendégszurkolók is békés zászló-és lufilengetéssel igazolták, hogy ők is tudnak emberi módon megnyilvánulni. Igaz, csapatuk háromgólos vezetésekor ez nem nagy teljesítmény. Jómagam több magyarországi szurkolóval is vitatkoztam, akik a balhé miatt vagy úgymond hazafias kötelességből jöttek át a Felvidékre. Nem tudom, megérem-e még, hogy a jó foci reményében érkeznek ők is, mások is.Sportszerűen szurkolni.

Szombaton mindenestre sportélményben alig volt részünk. Hatvan sérült, harmincegy előállítás (tizenöt szlovák állampolgár, köztük tizenhárom Slovan-drukker, illetve tizenhat magyarországi illetőségű személy) is igazolja, hogy gyűlölködésből, primitív megnyivánulásokból annál többet tapasztaltunk. Sajnos, az utóbbiban nyakig benne vannak a kommandósok is. Az úgynevezett szlovák demokratikus rendőrség szégyenére.

Címkék: Dac-Slovan