Celebdili

Miért kellett kivinni Argentínába celebeket, két adagot is egymás után, és mit keres egy újabb adag Afrikában a másik nagy magyar kereskedelmi csatorna kiválasztottjaiként? -- vetődik fel bennem eme fölöttébb életbevágó kérdés.

Tudniillik, magyar embernek nem kell ahhoz dzsungel, sem szavanna, elég a Bakony vagy a Hortobágy, urambocsá! Budapest, hogy nyilvánosan hülyüljön, gyűlöljön, a másikba marjon, esetleg éppen dörgölőzzön. És ha már, sár és mocsár, patak és vízesés akad otthon is, és található bőven – kéretik minden áthallást mellőzni -- csúszómászó, féreg, marha, malac, patkány. Sőt sok celeb a tyúktól, kacsától, pulykától undorodna, ha amolyan bátorságpróbaként a nájlongatyájukba raknák őket, vagy pontyok, harcsák, compók közé merülve kellene az iszapból felharapni a csillagot. Állítom, hazai környezetben, hazai állatok bevetesével sem volna kisebb a nézettségük ezeknek a dilishow-knak. Ráadásul negyedannyiba kerülnének.

Nem mintha aggódnék a két csatorna költségvetése miatt, de ez esetben jószerével csak a celebeket kellene ugyanúgy megfizetni, köztük olyanokat, akik talán nem is tartják magukat celebnek, s akikről jómagam korábbi szomorú tapasztalatok, csalódások után sem gondoltam volna, hogy van az a pénz, amiért ilyen-olyan címen vagy indokkal képesek lesüllyedni az emberi szellem alagsorába. Ahol a tehetséggel megáldott szereplőkben is alig villan meg valami érték, humor, kedvesség, szépség. Mintha egy valóban létező forgatókönyv szerint a balhéra lenne kihegyezve minden mozdulat és mozzanat. Ehhez nem kell egzotikus tájakra utazni, a sztárok régen a fejükre estek, itthon. S ezen mit sem változtat, hogy Tóth Gabin, a dzsungeles „reality játék” megasztáros részvevőjén kívül egyiküket sem láttam dohányozni, legalább efféle rosszakból nem mutattak példát. Egyelőre az afrikai kalandorok közül sem senki. Apropó, ha már Botswanában téblábol a harmadik adag celeb, Frei producer úr leszerződtethette volna hozzájuk azt a kis busmant, világhíres kólásüvegével.

Igaz, akkor megcsillant volna némi béke, bölcs mosoly, értelem.