Magyar költségvetés: Élt két hetet...

szilva | 2009. január 19. - 10:19 | Vélemény
"Kapitális kormányzati hibák eredménye, hogy a költségvetés fejfájára azt lehet fölírni: élt két hetet - jelentette ki a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint példátlan, hogy a büdzsé úgy omlott össze, hogy a világban semmi olyan nem történt, amit ne lehetett volna előre látni. Nyakó István, az MSZP szóvivője erre úgy reagált: Orbán Viktornak mindegy, mi történik a világban, mi történik Magyarországon, mindenről a hatalom és annak megszerzése jut eszébe." Ennyi a hírügynökségi jelentés.

Nézzünk egy kicsit a szöveg mögé. Őszintén szólva, jómagam is néhány napig úgy véltem, hogy Gyurcsány Ferenc ismét csúf játékot űz: tavaly decemberben jóváhagyatta az Országgyűléssel a kisebbik rosszat: a mostani állapotokhoz képest jóval kedvezőbb tervet a kiadásokról, bevételekről. Most meg a nagyobb és keserűbb békát akarja lenyomni a magyar polgárok torkán: olyan csomagot, amelyben a tervezett költségvetési hiány a néhány hete még feltételezett -0,5-ről, akár mínusz 3-4 százalékra is ugorhat, s miután a mélyülő válság miatt több százmilliárd forinttal több fog hiányozni az államkasszából, vagy a kiadásokat kell csökkenteni vagy a bevételt növelni, vagy mindkettőt. Több szlovákiai szakembernek mondtam el feltételezésemet, akik úgy vélekedett, hogy a magyar kormányfő ezúttal nem taktikázott. Mert a legjelentősebb európai bankok, gazdasági intézetek is hónapról hónapra pesszimistább előrejelzéseket adnak ki, ami annyit jelent, hogy a vártnál is sokkal súlyosabb a pénzügyi és a gazdasági válság. Magyarország nemzeti össztermékének (GDP) mintegy 80 százalékát kivitelre termeli, tehát óriási mértékben függ főleg a német megrendelésektől, ahol ugyancsak nagy a baj.

Az általam megkérdezett szakértők, de akár a napi gazdasági hírek is cáfolják Orbán Viktor nyilatkozatának azt a részét, amelyben azt fejtegeti, hogy „a világban semmi olyan nem történt, amit ne lehetett volna előre látni.“ Ekkora krízist ugyanis az európai jegybank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) sem jósolt. Még tavaly novemberben sem.

Az viszont nagyrészt a Gyurcsány-kabinet hibája, hogy a második világháború befejezése óta példátlan méretű világválság Magyarországot legyengül állapotban, tetemes adósságállománnyal találta. Sajnos, az a kőkemény igazság, hogy a teljes összeomlástól az IMF gyorshitele mentette meg. Amióta pedig kisebbségbe került a budapesti kormány, tulajdonképpen csak a túlélésre játszik, s ehhez a bekkeléshez van is partnere, mert az MDF és az SZDSZ sem érdekelt az előrehozott választásokban, amelynek nagy valószínűséggel az lenne a következménye, hogy kibuknának az Országgyűlésből. Igaza van Petschnig Mária Zita neves magyar közgazdásznak, aki vasárnap este a magyar közszolgálati tévé  Szólás szabadsága című műsorában azt hangoztatta, hogy Magyarországon évek óta csupán tűzoltás zajlik, s amint megfékezik az egyik lángot, újabbak lobbannak fel. Gyurcsány most ismét adóreformról, kisebb parlamentről, a pazarló magyar önkormányzati rendszerről beszél, mindez aztán alighanem rövidesen ismét  hamvába holt papolás lesz.

Nem adhatok felmentést az ellenzéknek sem, habár az ő felelősségük nyilvánvalóan kisebb. Normálisan működő országban ők árnyékkormányt állítanak, életképes alternatív programmal igyekeznek megnyerni a választópolgárok bizalmát. Azután pedig a legközelebbi választásokat.

Nem óhajtok önjelölt gazdasági szakértő sem lenni, ezért inkább német és angol szakértők véleményére, leginkább pedig Lámfalussy Sándor, Belgiumban élő, világhírű magyar jegybankár elemzésére hagyatkozom, akik szerint amivel idáig a Fidesz előhozakodott, az nem több populista jelszavak gyűjteményénél. Orbán Viktor tavaly mindössze egyszer, akkor is alig hat percet beszélt az Országgyűlésben, holott demokratikus körülmények között a politikai, gazdasági nézetek – netán programok... - ütköztetésének egyik fő színtere a parlament lenne. Ha valóban lenne szellemi puskapora vagyis életképes programja a legerősebb ellenzéki pártnak. Amely az elmúlt hónapban elképesztő ötlettel rukkolt elő. Parlamenti képviselői nem kevesebb, mint 1312 kérdést intéztek a miniszterekhez, akik tizenöt napon belül kötelesek voltak válaszolni olyan épületes kérdésekre, hogy „hová vezetnek a lyukas fogak“, „mitől gyors a gyorsvonat“, „kikből lehet lemezlovas“, „mikor állítanak szobrot Szombathelyen a szenteknek“, „az egyes nagyvárosokban épp mennyi a gázszolgáltatás ára“, és igy tovább. Ilyen ostobaságok miatt cseppet sem javul a magyarországi helyzet.

Fábry Sándort már évek óta nem kedvelem, mert szerintem kiégett, kifogyott az ötletekből és a magyar humoristákra egykor jellemző szellemességet ő is öncélú trágárságokkal igyekszik pótolni. Mégis elgondolkoztató a Magyar Nemzetnek minap adott interjája, amelyben kifejti: „ A ma regnáló politikai elit sikeresen rángatta magával az ellenzéket is. (...) A bizonytalanok, és ez a többség, azt veszik le a nagypolitikai csatározásokból, hogy hazudnak ezek is, azok is.“. Úgy bizony.Ezért fogadja csaknek teljes közömbösség, kiábrándultság Gyurcsány mostani igyekezetét, de Orbán Viktor nyilatkozatát is.

Mindezek után már nem is ébresztőt, hanem riadót kell fújni Magyarországon. Mert a költségvetés újabb foltozgatásával nem sokra megy anyaországunk, amelynek végre nem improvizáló, kapkodó, kormányra és megélhetési politikusokra, hanem felelős szakértők alkotta új kabinetre lenne égető szüksége. Méghozzá mielőbb.