Szalámicenzorok

Buchlovics Péter | 2009. január 23. - 16:29 | Vélemény
Rájár a rúd David Černý cseh művészre. A mondj igazat és betörik a fejed - szellemében idióta politikusok, Zsdanov és a szocreál méltó szellemi örökösei innák a vérét és követelik, hogy vonja vissza plasztikáját az Európa Tanács épületéből.

Arról az alkotásról van szó, amely az Entropa címet viseli, és amelyben Szlovákiát egy rúd szaláminak formázta meg, a szalámirúd pedig a magyar zászlóval van körbekötözve, a Cseh Köztársaságot Václav Klaus idézetei képviselik a műben, Németország pedig az autópályák országaként jelenik meg, mely autópályák egy szétesett horogkeresztre emlékeztetnek. A műalkotás kimondottan azzal szembesít bennünket, hogy milyen klisék, sztereotípiák és előítéletek munkálnak bennünk, uniós polgárokban, továbbá azzal is, hogy mennyire ismerjük, avagy nem ismerjük egymást, a szomszédainkat, miféle fóbiák, kételyek merülnek fel gyakran az uniós egyesülés után. Maga a műalkotás szerintem roppant szellemes, igen provokatív és hatásos. Na és telitalálat. Épp ezért egyáltalán nem véletlen, hogy pont a sztálinista kultúrpolitika és a husáki szocreál legméltóbb szellemi örökösei, egyszersmind a mai közép-európai politikai színtér legvérnőszőbb nacionalistái sikoltoznak és hörögnek felháborodottan Černý műve kapcsán. Cenzorként verik az asztalt, bocsánatkérést követelnek és az alkotás azonnali visszavonását.

Miért? Tán csak nem tükörbe néztek hirtelen? Tán csak nem érzik ők maguk  is - lásd Belousovová SNS-es alelnökasszonyt - hogy ez a plasztika róluk is szól? Dekadens giccs, sérti a nemzeti önérzetet, drogos, beteges hülyeség.... Szórják a mocskot a cseh művészre, pedig akár tetszik akár nem, áttételesen de vizuális telitalálattal Černý ezzel az alkotással róluk, a nacionalista nemzetállamot álmodókról is kimondta az igazat. Miként azt is, hogy ennek az egyesült Európában semmi keresnivalója. Szlovákia egy szalámi magyar zsinórral körbetekerve. Ó, igen. Én látom, miként görcsöl ez a bizonyos magyar szalámi. Netán inkább gúzsba kötődött az egészséges társadalmi fejlődés a szándékosan kiprovokált, nemzetiségi gyűlöletkeltés és viszály miatt, ahol főképp a magyar kisebbség és Magyarország az ősellenség, akiken mindent leverhetünk, és akikre minden baj esetén mutogatni lehet. Miért ne lehetne efféle értelmezése is annak a bizonyos szaláminak? Arról már nem is beszélve, hogy egy műalkotásnak sokféle olvasata van, de olyan sose lehet, hogy a mindenkori államhatalomnak, és az úrelvtársaknak tetsszen! Mert az nem művészet lenne, hanem talpnyalás. Csakhát ugye, Černýből csak egy van, ökörből meg sok.