Elnök apót vagy Elnök anyót?

banic | 2009. február 17. - 08:16 | Vélemény
Az új államfői poszt pályázatára hét önkéntes jelentkező akadt, ám (hét) becsületesnek nevezni őket eléggé polemikus volna. Azt sem egyszerű kimondani, hogy sokan vannak, kevesen, vagy éppen elegen. És ami a minőséget illeti? Hm, távolról nézve az egész egy hipermarket karácsony utáni kiárusításának néz ki.
A kínálati katalógusban találunk három nőt, négy férfit, köztük egy regnáló elnököt, egy 60 éves újdonsült férjet – a legutóbbi választások sikertelen jelöltjét, egy kommunista kettőst, egy világhírű tudóst, akit idehaza szinte senki sem ismer, egy parlamenten kívüli kispárt ambiciózus elnöknőjét, akinek a férje a véletlen folytán éppen a jelenlegi elnök udvartartásában dolgozik, s egy szociális beállítottságú jobboldali nőt. Végül talán jó is, hogy a választási törvényünk – már ami a kampány hosszát illeti – teljesen értelmetlen, mert arra, amivel a reménybeli Elnök apók és Elnök anyók eddig megszólítottak, illetve a közeljövőben megszólíthatnak bennünket, a tizenhárom nap túlontúl nagy idő. Valahogy ehhez az egészhez hiányoznak a gondolatok és a szaft. 

Talán az egyedüli, aki ebből is löttyint majd a választási lábasba, az Vladino. Rájött, hogy belőle szlovák államfő ebben a büdös éltben minden valószínűség szerint már nem lesz, de ne legyen kétségünk afelől, hogy igyekezni fog oltárian aláfűteni egykori udvaroncának, ama poltárinak, aki jelenleg az elnöki palotát lakja. Meglátjuk, előveszi-e majd hírhedt CD-jét a nem banki szubjektumok sikeres klientúrájának névsorával és mit olvas ki belőle, csatlakozik-e a bulvárhoz és bizonyítékokkal támasztja alá Gašparovič állítólagos szenilitását, Alzheimerét vagy más lelki eredetű gyötrelmét, avagy még ennél is sokkal másabbat varázsol elő a kabátujjából. 

Vladino elsőszámú ellenségén túl további kedvelt céltábla Radičová, a szélsőjobbos ellenzék jelöltje. Főleg a Smer csúcsvezetőinek körében népszerű, akik élvezettel beletörlik a cipőjüket, ahol csak lehet, de még ott is, ahol annyira nem lehet. Leütésre adta fel a labdát nekik a KDH alelnöke, Lipšic is, aki egyenes adásban játszotta meg a szlovák Gyurcsányt és azt akarta, hogy az előző koalíció a múltban elkövetett bűneiért  szórjon hamut a fejére. Más egyletként érdekes mód a szlovák papság is szívesen törli a cipőjét Radičovába. Egyrészt (az esély nélküli) Fero megválasztására szólítanak fel, másrészt gyanúsan bratyizgatnak a ma kormányzó egykori kommunistákkal. Na és ne feledkezzünk meg Zuzka Martinákováról se, akinek mintha megülte volna a gyomrát Radičová, ám az ő motívumairól inkább nem is fogunk morfondírozni. Hiszen meglátjuk.