Sínen vagyok, mint József Attila...

Buchlovics Péter | 2009. március 15. - 20:16 | Vélemény
Minimum egy kiló, biztos hatású gyógyszert lehetett volna bevenni a Paška-Szili találkozó előtt.

Mert teljesen felesleges tanító nénikre és bácsikra játszani, akik úgymond kipipálják azt, amiben a külügyi bizottsági nebulók, ill., amiben az alkotmányjogi bizottsági nebulók Pozsonyban megegyeztek, teljesen ésszerűtlen egy barokk kastélyban partnerekre és együttműködőkre játszani, ha  egyik sem hisz a másiknak el semmit. Szili Katalin tulajdonképpen minden megszólalását úgy fejezte be, hogy Paška szava a szigorított nyelvtörvény vagy  a Pátria esetében garancia. Aha, persze, nagypolitikában és államközi szinten tényleg elég egy olyan ember szóbeli garanciája, aki - miként azt a bélai találkozó sajtótájékoztatója is bizonyítja - szelektív tudattal és hallással rendelkezik a kisebbségi jogokat tekintve. Vagy netán azért lenne elég Paška szóbeli jótállása, mert ha majd a törvényről végső formájában szavaznak, akkor majd Smer- MKP-HZDS csendes paktum lesz?

A -csak őt szaván fogni- képtelenség, mert ehhez halálpontosan tudnia kéne Szilinek, hogy Paška mekkora befolyással rendelkezik Ficónál, és az egész Smeren belül. Igaz, a rádió- és tévétanács jóváhagyta a Pátria sugárzási ügyét. Azaz fogható lesz. Marha boldog vagyok, én sokat hallgatom, de bocs, igaz, ez elvi kérdés. Erre még modhatná Paška azt, hogy ez csak dezinformáció, sajtóbeli torzítás, működni fog, nyugi.  De másra miképp? Az a cinizmus csimborasszója, hogy egyrészt azt mondom, szavamat adom, nem lesz kisebbségi retorziója a nyelvtörvény szigorításának, de ugyanakkor igazi národovec  lelkesedéssel, ámbár úgy-ahogy diplomatikusra tompítva kioktatom a Duna tévé tudósítóját, aki mellesleg nem is nekem tett fel és nem is provokatív kérdést, hogy akként válaszolok, a magyar kormány mindvégig védi a határon túl élő kisebbségei jogait, de minimum árgus szemmel figyeli azokat, tehát akkor nekünk, az identitásra ébredt, immár önálló szlovák nemzetnek igenis jogunk van nyelvet őrizni, erősíteni, miként azt a nagy nemzetek, franciák, németek teszik. Jézusom, tessék már elgondolkozni azon, amit öt percen belül kimondok... Azaz, egyrészt játszom a nagyvonalú, öntudatos kultúrnemzetet, a felvilágosult, európai, toleráns bajnokot, de még lélegzetet sem vettem, ugyanazon gondolat lezárásaként kijön belőlem a frusztrált mások elllenében és kárára nyalogatom magam című opus... Nyelvet nem védeni kell, hanem őrizni és művelni, azaz gyakorolni, de sose mások ellenében, és sose tételes, irdatlan ojróbüntetőtételekkel. Mert akkor még azok között, akik igazán őszintén és előítéletek nélkül szeretnének szlovákul tanulni, egyáltalán többet tudni rólunk,kultúrában, történelemben, még az is sikítva menekülni fog.

És miért épp a magyarokkal szemben kell ezt eljátszani? Mármint, itt jön a duplacsavar, a jelenlegi magyarországi magyaroknak úgy adjuk tudtára, hogy lenéznek bennünket, - mert mi úgy érezzük - ,  hogy a szlovákiai magyarokon állunk bosszút. Frusztráltak vagyunk a másik féllel szemben, de a harmadikon vezetjük ezt le, mert ezzel zsarolni tudunk.


Miként az is a cinizmus csúcsa szlovák részről, ha eljátsszuk azt, mintha nem tudnánk, mennyire másként épül fel a magyarországi kisebbségek rendszere, parlamenti képviselete, önkormányzati rendszere, hogy komolyan felvetjük a kisebbségek magyar parlamenti állandó képviseletének ügyét, de ugyanakkor egy szusszal továbbra is ragaszkodunk a Slovan DAC még mindig bizonyítékok nélküli jogosságához és szinte a hülyegyerek szintjén kioktatjuk a magyar felet arról, hogy nálunk másképp rögzíti a jogrendszer és az alkotmány a kisebbségek jogállását? Arról vajon miért nem beszélt Paška bácsi, hogy ha valóban utáljuk a kollektív bűnösség elvét, akkor mi a hétpékfarkáért kellett a Beneš-dekrétumok szellemiségét megerősíteni újból?


Ámde magyar részről miért kell egy ilyen frusztrált, gátlástalan banda alá adni a lovat  a karóhoz, azaz miért kell görcsösen ragaszkodni a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumához, miért kell kizárólag az MKP optikáján keresztül látni mindent? Miért az MKP az egyetlen hiteles közvetítő Pesten?
Mert hogy az MKP-t még a szlovákiai magyar társadalom is túlhaladta 40 éves korig, azért?
Mit csináljon a huszas, harmincas, negyvenes korosztály itt a fehelvidéken, akiknek az MKP prosti, a Fico prosti, a Fidesz prosti, az MSZP éppúgy prosti, és akik nyugodt lelkiismerettel már egyiket sem választanák?

Nem, nem kell választ adni, tudják, mit csináljanak. Azt tudják. De hogy végképp kiábrándultak ebből a sehová sem vezető, sérelmi szarból, az is biztos.