Tátra fölött borongós az ég

banic | 2009. április 28. - 11:08 | Vélemény
A mi szlovákiai politikai égboltunk az elmúlt hét folyamán rendesen elkomorult. Valamiféle tényleges égzengésre-villámlásra ugyan nem néz ki a helyzet, de az ember sosem tudhatja.

Az ellenzék kezdte az egészet a hivatalban levő Štefanov miniszter (a várakozásoknak megfelelően) sikertelen leváltási kísérletével. A koalíció a minisztert és a faliújságtendert következetesen megvédte, az ellenzéket állam- és nemzetellenesnek minősítve, de aztán Fico (a várakozásokkal ellentétben) rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyen a róla történetesen hiányzó Štefanov tudomására hozta, hogy amennyiben a híres tendert nem törli el, akkor ő teszi ezt vele. Koronát az egész történésre a parlament alelnöke, Číž tette fel, aki szerint a brüsszeli pénzek idejutása a pártbaráti körökben történő lenyúlásukra kieszelt fölöttébb fura módszerrel egyáltalán nem volt veszélyeztetve, a tendert valójában azért próbáljuk eltörölni, hogy ennek még a szándéka se merülhessen fel. S bárhogy is nézem, számomra ez az indoklás épületes ökörségnek tűnik fel. 

Más módon írta be magát a történelembe a minap még köztársaságielnök-jelölt, Iveta Radičová – a Nemzeti Tanácsban a kolléganője helyett is szavazott s közben rajtakapták. Fölöttébb enyhe kifejezés lenne gyermeki butaságnak nevezni ezt, főleg ha tudatosítjuk, hogy az említett szavazáson nem múlott semmi, mármint az elkövető jó hírén és politikusi karrierjén kívül. Igaz viszont, hogy némi hezitálás után a tettéhez gerincesen viszonyult és lemondott a képviselői mandátumáról, ami a honi parlamenti gyakorlatban egyedülálló jelenség, viszont követésre méltó. (Na mit szól ehhez, Rafaj úr, Slota aláíró csicskása?) Mindennek ellenére Radičová számára pillanatnyilag egy valami biztos: ha még valaha elkötelezi magát a politikában, rosszakarói ezt a szavazást minduntalan a fejéhez fogják verni, a hívei szégyenére, persze.  

S hát Csáky MKP-je fölött is beborult. A volt elnök Béla, plusz két darab képviselő – Laci és Gábor – átmenetileg elhagyták a képviselői klubtagságuk sorait. Ez állítólag figyelmeztető ujj kell, hogy legyen. Most nem tudom, hogy ez egy fenyegetően felemelt mutatóujj, vagy az bizonyos középső ujj, amely gesztusért az új közlekedési törtvény szerint simán büntetést kaphat a gépjárművezető, aki azt a sofőrtársának vagy netán a rendőrnek felmutatja. Ezt a rejtélyt már a közeljövő feltárja, minthogy Béla és barátosai záros határidőnek május 16-át adták meg.  

S felhők kezdtek gyűlni a környezetvédelmi minisztérium fölött is, amely szintén az SNS stílusában gazdálkodik – „ez a mi hűbérünk és a mi pénzünk”. Ezúttal az emissziós kvóták eladása tör a felszínre, ami – ne is mondjuk – valaki számára nagyon előnyös, csak az nem az állam. Szóval sűrű hét áll mögöttünk.