Magyar Álomvasutak

Juhász László | 2009. július 29. - 12:51 | Vélemény
„Figyelj, Dini: valakinek el kell vinnie a balhét. Így lehetsz végre te is valaki a cégnél” – valami ilyesmit mondhatott Tömpe István, a MÁV Start vezérhelyettese Jenei Dénesnek a zrt. értékesítési szervezete vezetőjének, mikor kirobbant a Hollandiában rekedt hálókocsik botránya. Utóbbiról a héten kiderült, lemond posztjáról.

Aki még nem hallott volna róla, az történt, hogy a MÁV Start három hónapra kölcsönadott tíz fekvőhelyes vasúti kocsit egy holland társaságnak. A magáncég chartervonatokat futtatott Ausztria és Hollandia között, időközben azonban tönkrement. A holland csődbiztos – annak rendje és módja szerint – lefoglalta a társaságtól amit csak tudott, történetesen a magyar hálókocsikat is. A MÁV Start pedig most nem tudja visszaszerezni a vagonokat. Sőt, még a szerződésben foglalt bérleti díjat sem kapták meg a mai napig.

A banális történet hallatán bárki mondhatná: válság van vagy mi a fene, hol nem megy tönkre vállalat manapság, Hollandia sem lehet kivétel. Első hallásra egyáltalán nem tűnik felelősségre vonhatónak a magyar cég, sem annak vezetője. Vis major ez, van ilyen, gondolhatnánk. Igen ám, csakhogy a történet nem ilyen egyszerű.

Alaposan csíphette a szemét a mozdonyfüst a cégvezetésnek, ha nem vették észre, hogy a hollandok az idén már az Osztrák Államvasútnak sem fizették ki a pályahasználati díjat. Nincs olyan cégvezető, aki ne kapná fel a fejét egy ilyen figyelmeztető jel láttán. Gondolhatták volna, hogy lesznek még gondok a holland cég fizetőképességével, mégsem rendelték haza időben a hálókocsikat. A MÁV Start ölbe tett kézzel várt, arról álmodott, hátha csoda történik, és nekik majd fizetnek a hollandok. Persze, nem így történt.

A botrány még június elején kirobbant, mostanra pedig kiderült, hogy a kölcsönadásról szóló bérleti szerződést Tömpe István, a MÁV Start vezérigazgató-helyettese és Jenei Dénes, a Zrt. értékesítési szervezetének vezetője is aláírta. Miután az egyik magyar lap megszellőztette az ügyet, Jenei bejelentette: távozik. Úgy tűnhet, Tömpe sikeresen rákente az alacsonyabb beosztású „bűntársra” az egész, meglehetősen kényelmetlen ügy sarát, ő maga pedig most szétárt karokkal mentegetőzik: ilyen böszme beosztottakkal nem lehet céget irányítani.

Ez tehát a látszat, azonban van még egy kis pikantéria a történet végén. Jenei Dénes – saját állítása szerint –  nem a hálókocsibotrány miatt búcsúzik el a cégtől, a távozása egyáltalán nem függ össze a holland társcég krachjával és a kint maradt vagonokkal. Vagyis a MÁV Start vezetése hivatalosan még a vezéráldozatot sem vállalja föl.

Na, itt áll meg végleg a hálókocsik mintájára hasonlóan a józan ész is.

Címkék: botrány, MÁV