Agyonhallgatott együttélés

Vasik János | 2009. augusztus 5. - 08:23 | Vélemény
Nem hittem volna, hogy egyszer még hiányozni fognak a közhelyek.

Pedig így van – bántó a csend, az akár felszínes politikusi gondolatok, a komolyan nem gondolt mondatok hiánya is, ami a roma holokauszt augusztus 2-i nemzetközi emléknapját kísérte Szlovákiában.

Besztercebányán egy rövid megemlékezésen, melyen hivatalos személy még véletlenül sem vett részt, néhány roma civil szervezet és egy-két történész szólt a roma holokausztról.

S ki mindenki hallgatott?

Hallgattak politikai pártjaink. Nem beszélt róla az ellenzék soraiból az SDKÚ-DS, holott hetente sokszor akár két sajtótájékoztatót tart Dzurinda, Mikloš és a többiek. A zsebemen érzem mennyire igazuk van, amikor folyamatosan a gazdasági válságról beszélnek és jobb híján csóválom a fejemet a gazdasági visszaélések kapcsán... Csend volt a KDH háza táján is – így hogy higgyem el, hogy nem csak taktikai megfontolásból vagy lappangó nacionalizmus miatt nem csatakoznak a nyelvtörvény elleni alkotmánybírósági beadványhoz?

Az MKP-t leköti a nyelvtörvény és a Híd, a Híd-at pedig az önszerveződés? Kisebbségi politikus urak! Nem kell most rögtön megmondani a tutit, hogy tud roma-nem roma békésen együtt élni, mert nem is lehet... Elég néhány felszínes mondat, egy csokor virág az emléknap apropóján... Mondjuk az, hogy együttérzünk, és fontosnak tartjuk Európa legnagyobb roma közösségének integrációját! Vagy azt, hogy nem felejtjük el a múlt üzenetét és támogatjuk mindazokat, akik ragaszkodnak identitásukhoz és becsületesen élnék mindennapjaikat! Esetleg olyan, hogy itt vagyunk, és mellettetek leszünk mindig, ha ...

...emlékezhettek volna a roma politikai pártok és mozgalmak is. Van belőlük elég. időnként hallani is róluk... Ám mintha érdeklődésük középpontjában a kormány megítélésének kérdése és más, a megélhetéssel kapcsolatos kérdések állnának? Vagy előítéleteim vannak?

Hiányoltam az SNS-t, a HZDS-t és a SMER-t is. Csekély vigasz, hogy az évfordulót megelőzően Dušan Čaplovič kisebbségekért felelős miniszterhelyettes részt vett egy szintén civil megemlékezésen. Talán a helyszín, Dunaszerdahely, az egyre erősebben kirajzolódó virtuális határ közelsége miatt tévedt meg, s elemezte a roma-nem roma együttélést! A Magyarországit...

Elkiabálta. A másnapi külföldi hírek közt ott vöröslött a kislétai gyilkosságról szóló is. S a csendből nem lehet kihallani, mikor lesz Bátorkeszi után a következő szlovákiai, belföldi esemény.