A színtelen bűnről

juhasz | 2009. augusztus 6. - 09:38 | Vélemény
Harmadszor használták ugyanazt a fegyvert a romák ellen, derítették ki az Interpollal, Europollal és FBI-jal karöltve a magyar nyomozók. Ha ebben a bejelentésben lehet egyáltalán valami megnyugtató, akkor jó hírként könyvelhetjük el, hogy valószínűleg csak egyetlen, gyilkosokból álló csoport garázdálkodik Magyarországon, és nem vált társadalmi problémává a cigánygyűlölet.

Engem is meglep, hogy egy sorozatgyilkosságban pozitívumot találtam, ez azonban a végletekig megosztott társadalmú Magyarországot ismerve talán érthetővé válik. A fideszesek és a szocibarátok között az utóbbi években létrejött politikai-társadalmi Marianna-árok mára áthidalhatatlannak látszik. Míg azonban Szlovákiában a kisebbségi komplexusokkal küzdő politikai ”elit” a nemzetféltés hatásos fegyverét használva sulykolja az utca emberébe a magyargyűlöletet, a magyar kormány részéről – de még az intelligensebb ellenzéki politikusok térfeléről is – a cigányság számlájára elvétve érkeznek akár csak szerencsétlen megjegyzések is. (A Jobbikot most talán hagyjuk ki a képből, hiszen az intelligens ellenzéket említettem.) Tudjuk, hogy az ország többségi társadalmában – kiben mélyen, kiben csak kevéssel a felszín alatt – ott van a romákkal szembeni ellenszenv. Szerencsére azonban Magyarországon nincs olyan szavahihető politikai erő, amelyik képes lenne – vagy akár csak megpróbálkozna – hathatósan uszítani a romák ellen, ezzel táplálva vagy legalizálva ezt a beidegződést. Ezért örülök, hogy nem egy ország vagy egy fél ország fog össze a romák ellen, hanem csak 3-4 idióta sorozatgyilkos.

Bencze József rendőr-főkapitány szerint a bűnnek nincs színe, ezért a rendőrség nem a lehetséges elkövetők etnikai háttere alapján vizsgálódik. Lehet, hogy a bűnnek nincs színe, azonban az áldozatoknak sajnos van.

Mondjuk ki: cigányok az áldozatok.

Tudom, hogy csínján kell bánni a rasszista motívum emlegetésével, hiszen ez Európa szemében nem igen járul hozzá a politikai szobatisztaság látszatának megőrzéséhez, itt és most azonban egyértelműen fajgyűlölő, rasszista gyilkosokkal van dolgunk.

A főrendőr a bosszút említette mint lehetséges indítékot. Persze, a támadások hátterében állhat bosszú is, nem ez lenne az első eset, hogy a romák összebalhéztak valamin, csakhogy sajnos elég valószínű, hogy a "bosszú" ebben az esetben nem egy-két ember, hanem en bloc a cigányság ellen irányul. Bencze József bosszút emleget. Szerintem bosszú az, amit valamilyen aljas cselekedet, bűn vált ki a bosszúállóból. A meggyilkolt romák is bűnösök. Bűnük, hogy vannak. És hogy mások, mint mi.


Címkék: romagyilkosság