Mindennapi manipulációink

juhasz | 2009. augusztus 19. - 08:30 | Vélemény
Csáky Pál nem tudja, ki pénzelhette azt a közvélemény-kutatást, amelyik az MKP-ra nézve eléggé szerencsétlen eredményt hozott. Számos kérdést felvetett a pártelnök, keressük most ezekre a választ.

Politikusok körében divat egyetlen kézlegyintéssel elintézni a közvélemény-kutató  ügynökségek felméréseit: Ugyan, kérem! Bennünket nem érdekelnek a preferenciák, a felmérések, a statisztikák. A viccesebbje – vagy műveltebbje – Churchillt idézve még azt is hozzáteszi: csak annak a statisztikának hiszek, amit saját magam hamisítottam. 

Azonban újságírói kérdésre oda nyilatkozni, hogy a közvélemény-kutatás eredménye manipulatív – ezt én már nem is értem. Csak remélni tudom, hogy nem arra gondolt Csáky Pál, hogy valakik manipulálták az eredményt. Elképzelhető, hogy úgy értette a SME riporterének adott válaszát, hogy valakiket majd manipulálni lehet ezzel a felméréssel, vagyis annak eredménye befolyásoló. Ha igen, kíváncsi vagyok, kit és milyen irányban manipulál a Focus közvélemény-kutatása.  

„Kétségeink vannak afelől, vajon komoly felmérésről van-e szó” – nyilatkozta Csáky Pál. Az 1991 óta a politikai közhangulatot (is) mérő Focus, amelyet az a Martin Bútora és Oľga Gyárfášová alapított, akiket talán még Csáky Pálnak sem kell bemutatni, és amelyik most is több mint 1000 fős lakossági mintán végezte el a felmérést, nos, egy ilyen profi ügynökség szakmai hozzáértését megkérdőjelezni legalábbis komolytalan. 

„Azt kérdezzük, ki fizette ezt a közvélemény-kutatást” – így Csáky. Íme, a válasz: senki. Pontosabban, maga a felmérést végző ügynökség. Ez egyébként szintén nem meglepő, hiszen a Focus vállal ugyan pénzért felméréseket, azonban nem a politikai preferenciák témájában. 

„A Híd-Most pártnak nincs támogatottsága a magyar nemzetiségű állampolgárok körében”  – mondta Csáky. Lehet, nem tudom. Gondolom, valahogy azért mégiscsak összegyűlt a párt bejegyzéséhez szükséges 30 ezer aláírás. Bugár Béla pártelnök népszerűségét pedig ismét csak felmérések igazolják – bár az előbbiek fényében ez aligha meggyőző bizonyíték Csáky Pál számára... 

Tegyük fel azonban, hogy valamelyik politikai párt valóban megrendelte ezt a közvélemény-kutatást. Nézzük, melyik lehetett.

Az MKP biztosan nem, arról tudna a pártelnök. A Smer is kikerülhet a szórásból, hiszen ha az április óta folyamatosan csökkenő preferenciákat Ficóék nem teszik az ablakba. Az SDKÚ-nak és az SNS-nek szintén kisebb támogatottságot mutatott ki a felmérés, mint legutóbb. A KDH a leggyanúsabb, a kereszténydemokraták másfél százalékponttal állnak jobban, mint júniusban. De a legvalószínűbb – értelmezem Csáky szavait –, hogy ezek a fránya Bugárék köptek bele megint a gulyáslevesbe, hiszen az már mégiscsak skandallum, hogy júniusban még sehol sem voltak, mostanra pedig egyből öt százalék fölötti pártpreferenciával indítanak. 

Nem csodálkozom Csáky Pál felháborodásán. MKP-s berkekből figyelve valóban kényelmetlen lehet karba tett kézzel lenyelni, ha most tartanák a választásokat, bekerülne a parlamentbe a lassan konkurenciává avanzsáló Híd. 

Persze lehet, hogy engem is csak ez a felmérés manipulált. 
Címkék: Csáky Pál, Híd-Most, MKP