Ostoba törvénnyel kártékony dolog ostobán vitatkozni

Barak László | 2009. szeptember 10. - 19:20 | Vélemény
Megint semmilyen meglepetést nem okozott, hogy bizonyos eleve buta vagy „csak” alantas módon kalkuláló emberek szerint (olvasóink számát tekintve valóban az elenyésző kisebbségről van szó) a Paraméter szerkesztőiként a Tegyük tisztába a nyelvtörvényt” címmel közzétett jogi elemzéssel rosszat akarunk a szlovákiai magyaroknak.

Pedig csak arról van szó, nem vagyunk hajlandók ahhoz asszisztálni, hogy minél nagyobbat szenvedhessenek azok, akiknek erre szükségük van. 

Mi azért készíttettük az elemzést, hogy érdemi kifogásokat lehessen a szemére vetni a törvényalkotóknak.

Akiket épp oly betegeknek tartunk, mint azokat, akik személyes problémáik vagy politikai érdekeik miatt hisztériát keltenek a törvénnyel kapcsolatban. Az internetes vitázóktól kezdve, bizonyos szlovákiai magyar és a legfelsőbb posztokon lébecoló magyar politikusokig bezárólag. Akik ahelyett, hogy avatott módon kifogásolnák és utasítanák el az arrogáns, filozófiájában, szóhasználatában és bizonyos paragrafusaiban a szlovákiai magyarok megfélemlítésére utazó államnyelvtörvényt, folyamatosan hülyeségeket nyiltkoznak azzal kapcsolatban. Sokkal több kárt okozva ezzel a szlovákiai magyaroknak, mint hasznot.

A haszon természetesen úgy értendő, hogy egyetlen szlovákiai magyarban sem alakulhat ki félelem a szóban forgó jogszabállyal szemben:

Mert az előbb-utóbb a történelem szemétdombjára kerül. Lévén, felesleges és jogilag igénytelen, mondhatni, szar.

Sajnos legalább annyira, mint azok a mondvacsinált kifogások, amelyeket a fentebb definiált avatatlan  bunkók vagy haszonleső szélhámosok szajkóznak a szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatosan. Ahelyett, hogy a szakmai tudás biztonságával söpörnék azt le az asztalról.