Az átmenetiség karikatúrafigurái

Futaki Pál | 2009. szeptember 25. - 10:52 | Vélemény
Egy vicces kis ember volt a vendége nemrégiben a délmagyar.hu szerkesztőségének. Széles vigyorral az arcán válaszolgatott a fórumozók nemegyszer véresen komoly, cinikus és elkeseredett kérdéseire, régi, jól bevált közhelyeket és frázisokat pufogtatva, szemlátomást mindent megtéve azért, hogy lehetőleg senki ne vegye őt komolyan. Retkes Attila pártelnök formálgatja az SZDSZ új arcát: egy végzetesen komolytalan gyerekpárt arcát.

Többször is hangsúlyozta, különféle kérdésekre válaszolva, hogy az SZDSZ egy szerény kis ellenzéki pártként kíván működni 2010-től (hogy hat-hét százalékos támogatással, azt annyira viccesnek tartjuk, hogy inkább csak zárójelben említjük meg). Érdekes emellett, hogy a szerény kis párt olyan öngyilkos problematikába merül már most, jóval az országgyűlési választások előtt, mint a kettős állampolgárság kérdése. A „patrióta liberálisok” (ejnye, nem inkább „hazafias szabadelvűek”?!) saját maguk karikatúrájának rajzolgatása közben mintha elfeledkeznének róla, hogy épp ez a kérdés váltja ki a legvérmesebb gyűlöletet hűséges ellenségeikből. Retkes elsőrendű ügyként beszél a kettős állampolgárság fontosságáról, s ezzel bizony olyan elképesztő tapintatlanságról tesz tanúbizonyságot, ami jócskán felülmúlja a hírhedt népszavazás körül élősködő demagógok szélhámosságát annak idején.

Mintha magát a húszéves magyar demokrácia csődjét érhetnénk tetten az SZDSZ tragikomikus agóniájában: amikor egy pártelnök, akin csak keserűen mulatni lehet, a régi liberális tekintélyekre hivatkozik, miközben egyúttal a hitelükkel játszik egy cseppet sem tét nélküli játékot; amikor a tényleg vészesen előretörő Jobbik számára csak muníciót tud adni egy ilyen saját magát temető gyülekezet; s amikor még mindig kénytelenek vagyunk egy olyan párt elnökének a nyilatkozataival foglalkozni, amely párt egyes egyedül a múlt (a levonandó konzekvenciák) miatt, s nem a jövő miatt érdekes.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: