A világon minden ember nacionalista

Futaki Pál | 2009. október 9. - 12:51 | Vélemény
Ez az aranyigazság nem e sorok írója fejéből pattant ki, hanem egy fideszes politikus „nyilatkoztatta ki” számunkra. A címben idézőjel nélkül írom a mondatot, mivel az efféle kinyilatkoztatásokat úgy szokták: amint elhangzott, általános közkinccsé vált.

Molnár Oszkár, a Fidesz legújabb sztárja, Edelény polgármestere és országgyűlési képviselő annyira rezzenetlen arccal, olyan tökéletes, megingathatatlan magabiztossággal mondta ezt egy helyi televízió aranyos-kedves műsorvezetőjének (akit, mivel nyilván tisztességes magyar ember, kiráz a hideg, amikor a zsidó nagytőkéről hall), hogy kár lenne kételkednünk a kijelentés igazságtartalmát illetően. S ezzel még korántsem fejezte be az ige hirdetését. Vannak ugyanis a polgárok, az „emberek”, akik, ugyebár, nacionalisták (a szó jó értelmében, teszi hozzá nyájasan Molnár Oszkár), meg van a zsidó nagytőke; elég közhelyes, hallottuk már sokszor, de nem árt elismételni, kivált most, amikor gyökeres változások előtt állunk. A zsidó nagytőke be akarja kebelezni az egész világot, kivált Magyarországot: Jeruzsálemben minden gyerek magyarul tanul, hogy „új hazájuk” nyelvét megismerhessék: nem soká marad tehát Magyarország a magyaroké, ha ez így megy tovább. Mert ezt is kimondta Molnár Oszkár, Magyarország a magyaroké: pedig nem, nem a Jobbik tagja a polgármester úr, hanem, ismételjük, a Fideszé.

Valószínűleg számos olvasónk számára sokkoló pillanat ez a mostani: azaz hogy meg kell szabadulnia attól a sok éven át dédelgetett tévhitétől, hogy ember lenne. Mert aki nem vallja magát nacionalistának, az aligha tarthat számot arra, hogy az emberi faj tagjaként tiszteljék. Persze, a kortársak még megtérhetnek; csak azokat sajnálom igazán, akik a nacionalista mozgalmak XIX. századi megjelenése előtt születtek: ezek az emberek (sic!) arra a sanyarú sorsra jutottak, mint a kereszténység megjelenése előtt születettek, akik számára még Dante is, egyes esetekben nehéz szívvel ugyan, de a Pokol tornácán talált csak szállást…

Nem volt tehát elég a cigánybotrány (mert ugyanez az ember rohant ki az állítólag a hasukat gumikalapáccsal ütlegelő terhes cigány asszonyok ellen, akik azért tennék ezt, hogy több szociális juttatást szerezzenek maguknak), tovább kellett menni, s nyilván ennél is tovább kell majd, hogy elkezdődhessen a változás. A Fidesz-féle demokrácia, amiről Molnár Oszkár szintén nyilatkozott.

Ez kabarénak is túl sok lenne, túl durva, túl hihetetlen. Egy fideszes politikus mintha egy az egyben a Jobbiknak kampányolna: mert akik a szavait megfogadják, inkább a Jobbikra fognak voksolni, mintsem a Fideszre, amelynek vezetői ennyire elképesztő kijelentésekre mégsem szoktak vetemedni. Láthatjuk azonban, tűrik a szélsőséget, s nemcsak tűrik: nevelgetik is. Hogy aztán a hatalomátvétel után ezeket az embereket is bevonják majd a nagy társadalmi átalakításokba.

Köszönjük szépen az ízelítőt.