Nácik és hülyék

Barak László | 2009. december 21. - 09:00 | Vélemény
A múlt héten szenzációként járta be a világot a hír, hogy ismeretlen elkövetők ellopták az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor bejárata fölé erősített hírhedt náci jelmondat, az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) betűit.

A meglehetősen morbid cselekményt nyilván minimum fejcsóválással vették tudomásul a normális emberek. A nem normálisak számára pedig egy újabb apropót szolgáltatott arra, hogy nyilvánosan tagadhassák a holokausztot. Vagy legalább vitát provokáljanak arról, hogy megtörtént-e a szóban forgó népirtás a második világháború alatt… Egyáltalán nem biztos, hogy vérnácik az efféle viták kiprovokálói. Nagy részük valószínűleg csak hülye. Abból a fajtából, aki csak akkor hiszi majd el, hogy volt holdra szállás, ha ő személyesen is ki lesz lőve a holdra. Ki ne találkozott volna már ilyen hülye emberrel?

Vannak egyéb módon hülyék is. Például olyanok, akik képtelenek különbséget tenni egy ellopott csatornafödél meg a náci jelmondat ellopott betűi között. Ezek annyiban különböznek a náciktól, hogy a nácik képesek megkülönböztetni az ellopott csatornafödelet az Arbeit macht frei ellopott betűitől, de nem akarják. Mert vallásukkal, a zsidógyűlölettel összeegyeztethetetlen az

Milyen jó is lenne, ha a hülye embereket ki lehetne lőni a holdra. Meg a nácikat, mintegy végső megoldásként, jut eszébe az embernek… Amíg észre nem veszi, hogy ilyesmi csak egy nácinak vagy egy hülyének juthat eszébe. Különben is, ki lenne az a személy, vagy több személy alkotta fórum, amely kellő biztonsággal képes lenne eldönteni, hogy ki náci és ki hülye… Miközben a hülyeség önmagában nem bűn, hanem állapot.

A nácizmus is lehet állapot, csakhogy a nácizmus a civilizált társadalmi közmegegyezés szerint bűncselekmény. Mármint a tevőleges és intézményes nácizmus. Az intézményes nácizmus azt jelenti, hogy valakik faj, nemzetiség, de akár nyelv szerint elkezdik szelektálni az embereket, és eme szelekció következményeképpen befogatják, mint sintérek a kóbor kutyákat a számukra nem kóser egyedeket. Hogy végső megoldásként az auschwitz-birkenui táborhoz hasonlatos telepekre történő elszállításuk után szélnek eresszék őket…

Van számos hely, ahol nemcsak az intézményes emberirtás bűncselekmény, hanem az is, ha tagadják az intézményes emberirtás tényét. További helyeken meg ugyan nem számít bűncselekménynek a holokauszt tagadása, de legalább olyan illetlenségnek számít, mintha valaki az ünnepi asztalnál vendéglátója édesanyját útszéli szajhának titulálná. A náci jelmondat, az Arbeit macht frei betűinek ellopása pedig azon kívül, hogy bűncselekmény, ordenáré hülyeség.

Az írás az Új Szó hétfői számában is olvasható.

Címkék: Auschwitz