Röpülj, Páva!

Vendégkommentár | 2009. december 21. - 15:17 | Vélemény
Ha Páva Zsolt alappal gondolhatja azt, hogy valóban elérte, amit akart, és a HM egy jogerős bírósági papír birtokában lemond törvényes feladatairól, pl. a légtér védelméről, akkor itt egy kicsivel több történt, mint hogy a Tubes úgymond megmenekült. Akkor bizony a jogtiprás vált normává, és mint ilyen, elnyerte jutalmát.

"The law don't mean shit if you've got the right friends

That's how this country's run (...)

I fought the law and I won

I fought the law and I won"

(Dead Kennedys)

A választások közeledtével egyre nő az aggodalom a Fidesz várható kétharmados többségével kapcsolatban, és tegyük gyorsan hozzá: az aggodalom teljesen megalapozott. Minden politikai erő kétharmados túlsúlya kihívását jelent annak az érzékenyen kicentizett, checks and balances-el amúgy sem túl bőkezűen ellátott alkotmányos rendszernek, amelyet azért a legtöbb kormánypárt ezidáig inkább betartott, mint nem. Most viszont magának a rendszernek tarthatnak be.

A joghoz mint olyanhoz amúgy is, khm, kreatívan viszonyuló Fidesz áprilisban jó eséllyel bekaszálhatja akár az összes egyéni mandátumot is, így olyan többséghez (mondjuk így: totális kétharmadhoz) juthat, amivel kerekasztalos, alkotmányozó alapító atyáink anno nem számoltak. Kétharmad birtokában a Fidesz szabadon alkotmányozhat, dönthet a választási törvényről, az önkormányzatok számáról, pártfinanszírozásról, kinevezheti Molnár Oszkárt tévéelnöknek – úgy, hogy (szinte) az egyetlen kontrollinstancia Orbán Viktor önmegtartóztatási képessége lesz.

Boldog békeidők, amikor a ballib média azon kesergett, milyen súlyos külsérelmi nyomokat hagyott a Fidesz a demokrácián – a háromhetenkénti ülésezés, a parlamenti vizsgálóbizottságok fel nem állítása ugye visszaköszönő témája volt a bal/lib publicisztikáknak. Aztán jöttek a szocik, de hogyan: a költségvetési trükközések, a 2006-os rendőrségi túlkapások, a túlkapók cinikus kitüntetése, a rendőrség és az NBH együtt nem működése a romagyilkosságok idején, a számtalan korrupciós botrány mindennél súlyosabb károkat okozott a köztársaságnak. Most arról nem is szólva, hogy a legtöbb vizsgálóbizottság valamiért ebben a ciklusban sem alakult meg.

Az természetesen még nem látszik, hogy a Fidesz a joguralom vagy saját uralma megalapozására akarja-e használni kétharmadát. Annyit tudunk, hogy némely politikusa eddig is inkább a probléma, nem pedig a megoldás része volt, most pedig itt van a pécsi polgármester, a probléma új dimenziója. Páva Zsoltnak mennie kell.

*

Áll a polgármester a mínusz 12 fokban, és szemmel láthatóan nagyon örül annak, hogy a hóban lábbal tapossa a jogállamot. Ígéretével ellentétben végül mégsem vitt fel "lélekmelegítő" pálinkát, kártyát és könyvet, csak kempingfelszerelést és teafőző szettet, de nem is kellett más, élő lélekmelegítőnek felballagott hozzá Szili Katalin is, aki, miután már nem tud hová bukni, Pávával kvázi nagykoalícióban taposta a jogállamot.

Történt ugyanis, hogy a Fővárosi Bíróság november 27-én úgy döntött, elutasítja azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubesen létesítendő NATO-radar megépítését elrendelő minisztériumi határozatot, azaz: jogerősen engedélyezte az objektumot. Így aztán már két jogi instancia, plusz az Alkotmánybíróság is kimondta, nincs jogi akadálya a lokátor megépítésének, pláne hogy "a légtérvédelmi előnyök arányban állnak a környezetvédelmi hátrányokkal", a Tubes nem kiemelten védett terület, hírből sem ismeri a bánáti bazsarózsát vagy a magyar államfőt. Ami pedig a várható sugárzást illeti, ha kész a radar, állandóan ellenőrizni kell, ennyi.

Az, hogy a beruházás létrejöttében NATO-, HM- vagy csak nettó embergyűlöletből ellenérdekelt ökopacifisták elégedetlenek voltak a döntéssel, teljesen érthető. Az viszont, hogy a város új első embere úgy kiált fel a hír hallatán, hogy "Pécs fölé nem épülhet katonai radar", már igen sokat mond úgy őróla, mint pártja jogfelfogásáról: aki kicsit is ismeri a Fideszt, nem gondolhatja komolyan, hogy Páva Zsolt a Tubes vagy a Pécsi Vízmű ügyében Orbán Viktor nélküli szólóakciókat hajt végre. Most akkor jövő tavasztól ez a stílus, ez az új rend jön, kétharmaddal súlyosbítva?

Modellezzük csak a várható jövőt, hiszen itt zajlik az orrunk előtt. A pécsi közgyűlés először is betontömbökkel és sorompóval záratta le azt a saját tulajdonú utat, amelyen a HM járművei eddig is feljártak a Tubesre a már működő berendezésekhez, hogy 3,5 tonna feletti járművek ne mehessenek át, ne kezdhessék meg törvényes feladataikat.

(Külön tanulmányt érne meg az az aprócska mozzanat, hogy Kiss Tibor, a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. cégvezetője saját hatáskörben úgy látta, a HM-létesítmény működtetésése "három és fél tonna súly alatti járművekkel is megoldható", és ez nem vicc. Ha ez így megy, legközelebb az APEH, a CBA vagy a Fővárosi Vágóhíd fogja emailben értesíteni Önt, hogy ők onnan úgy ítélik meg, elég Önnek egy kisebb lakás vagy autó is.)

A polgármester tehát felkiált és egyben közli, tiltakozásul az éjszakát barátaival a hegyen tölti, elvégre az mégsem lehet, hogy figyelmen kívül hagyják annak a 38 ezer embernek a szavazatát, akik a legutóbbi népszavazáson nemet mondtak a radarra. Állj! Hogymi van? Pontosan mekkora és milyen választói legitimációra is hivatkozik itt a polgármester? A 2007. március 4-i népszavazáson ennyi ember mondott nemet a Tubesre, egyébként a részvétel 50 helyett 32 százalékos volt, a referendum elbukott, a többséget nem érdekelte a kérdés, vagy más lehetett a véleménye.

Kik tehát a fontosak Pécs polgármesterének, kiknek a politikai képviseletére alapszik ez az egész Tubes-cirkusz: egy bukott népszavazás kisebbségi veszteseire, vagy arra a többségre, amelynek képviseletéről a munkaköri leírása szól?

A legszebb momentum azonban mégiscsak az lehetett, amikor a mínusz 12 fokban a virrasztók között feltűnt vagy féltucat gárdista is, akik a Népszava beszámolója szerint együtt melegedtek a tűznél a polgármesterrel. Pávának azt mondták, jöttek ők is megvédeni a Tubest, mire ő: "Hajrá, védjük meg együtt!" Tehát: egy  jogerős bírósági döntés elszabotálására egy magyar helyhatósági vezető minden további nélkül elfogadja egy jogerősen betiltott, szélsőjobbos civil szervezet segítségét. Ahelyett, hogy.

Ezúton gratulálunk egyébként azoknak a szocialista és liberális népképviselőknek, volt '56-osoknak is, akiknek sikerült résztvenniük Páva úr oldalán a jogállamiság totális megcsúfolásában.

*

Óriási szerencséje lehet a magyar jogállamiságnak, hogy lábbal tiprása sikeres volt, megérte, "elértük, amit akartunk." Ezt nem mástól, mint magától a közfunkciót betöltő, lábbal tipró személytől tudjuk, aki azon méri a sikert, hogy "sokan figyeltek ránk, sok telefonhívást és sms-t kaptunk, folyamatosan jöttek látogatók, hogy támogatásukról biztosítsanak, és ételt, italt is hoztak nekünk." Ez remek hír, biztos szívmelengető volt mindezt látni, pláne hogy a fűtés ugye meghibásodott a sátorban.

Ha azonban Páva Zsolt alappal gondolhatja azt, hogy valóban elérte, amit akart, és a HM egy jogerős bírósági papír birtokában lemond törvényes feladatairól, a légtér védelméről például, akkor itt egy kicsivel több történt, mint hogy a Tubes úgymond megmenekült. Akkor bizony a jogtiprás vált normává, és mint ilyen, elnyerte jutalmát. És előtte meg lehetett úszni a kordonbontást, az "oszt jó napot" jogfilozófiát vagy azt, hogy Pokorni Zoltán budai polgármester ugyancsak nem tekint magára nézve kötelezőnek a jogerős bírósági határozatot.

Ha Páva Zsolt előbb minden különösebb tárgyalási hajlandóság nélkül kikúrja az országból a külföldi befektetőt, kidobóemberekkel oldja meg a napi HR-feladatokat, de úgy, hogy a fél EU felfigyel ránk, majd egy másik ügyben azt üzeni mindenkinek, hogy vannak jogerős bírósági döntések, amelyeket nemcsak figyelmen kívül lehet, de kell is hagyni, akkor valószínűleg a későbbi Fidesz-kormányzás sírját ássa - hiszen milyen elvek, milyen morál alapján kér majd az új kormányt bárkit jogkövetésre? Ha egy ilyen közfigura bármit megtehet, és még a helyén is maradhat?

De épp ez az, hogy normális országban ilyen nincs, úgyhogy nem, nem maradhat a helyén, Páva Zsolt polgármesterként és jogkövető állampolgárként is megbukott. Jövő tavasztól lehet hogy az ő jogfelfogása rulez - de legalább addig legyen egy pár jó hónapunk.

Seres László, www.hirszerzo.hu